Monday 29 October 2012

ဂေါ်ရခါးသီး ချဉ်ရည်ဟင်း


မုန္႔ညွင္းရြက္နဲ႔ ေဂၚရခါးသီးေလးေတြကို ခ်ဥ္ရည္ဟင္းေလး ခ်က္ပါတယ္ အရည္ေသာက္ ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလး ေသာက္ခ်င္တာေၾကာင္႔ ခပ္ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလး ခ်က္ျဖစ္တဲ့ ဟင္းတစ္မ်ဳိးမို႕လို႔  မာမာခ်က္တဲ့ နည္းေလး မ်ွေ၀ခ်င္ပါတယ္။

ဒီေန႔ခ်ဥ္ရည္ဟင္းေလးကိုေတာ႔ ပထမဆံုး လိုအပ္တဲ႔ ပစၥည္းေတြကို ျပင္ဆင္ျပီး အိုးတစ္လံုးထဲကို အရင္ထည္႔ျပီး အရသာမ်ားနယ္ကာ ေရေလးနဲနဲထဲ႔ျပီး လံုးခ်က္ေလး အရင္ခ်က္ျပီးမွ ေရကိုမိသားစု စားႏိုင္သေလာက္
ထဲ႔ကာ ခ်က္ထားပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  1. လွီးျဖတ္ကာ ေရေဆးထားေသာ မုန္႔ညွင္းရြက္ - အေနေတာ္ဇကာ တစ္လံုးေမာက္ေမာက္
  2. အခြံခြာျပီး လွီးထားေသာ ေဂၚရခါးသီး - တစ္လံုး
  3. ေခါင္းျဖဳတ္ထားေသာ ပုဇြန္ထုတ္ - ဆယ္႔ငါးက်ပ္သား
  4. ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အေနေတာ္ ငါးလံုး
  5. မက်ည္းသီးအႏွစ္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  6. ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ႏွစ္မႊာ
  7. ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - တစ္ျခမ္း
  8. ေထာင္းထားေသာခ်င္း - လက္တဆစ္၏ တစ္ဝက္
  9. ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  10. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္
  11. ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
  12. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  13. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ

ပုဇြန္အရသာနယ္ရန္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု

ခ်ဥ္ရည္ဟင္းခ်က္ရန္ျပင္ထားေပးပါ


အားလံုးကိုေရာျပီး နယ္ေပးကာေရအနည္းငယ္ထဲ႔ျပီး လံုးခ်က္ခ်က္ပါ


လံုးမိသြားပါကဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ ငံျပာရည္ မက်ည္းႏွစ္ႏွင္႔ ေရလိုသေလာက္ထဲ႔ပါ


ဟင္းရည္ဆူလာပါက နံနံပင္အုပ္ျပီးႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ဆက္တည္ေပးပါ


ငါးျခစ္ေၾကာ္ ငရုတ္သီးဆားေထာင္းႏွင္႔ခ်ဥ္ရည္ဟင္းရပါျပီ

Tuesday 23 October 2012

ပုဇြန္ထုတ္ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ခ်ဥ္ငံစပ္


မာမာ ေၾကာ္လိုက္တဲ႔ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ေလးပါ ျခံထြက္ေလးမို႔ ပီတိနဲ႔စားရတဲ႔ ဟင္းတမယ္ပါ အရမ္းကို တန္ဖိုးရွိပါတယ္ ေန႔စဥ္အသီးအရြက္ပါမွ အဆင္ေျပတဲ႔ မာမာတို႔ မိသားစုအတြက္ ျမတ္ျမတ္ႏိုးႏိုးနဲ႔ စား
ၾကတဲ႔ ဟင္းေလးဆိုလဲ မမွားဘူး။

ေၾကာ္နည္းေလးက လြယ္သလို အိမ္ရွင္မေတြအတြက္ မိမိအိမ္မွာ ရွိေနတတ္တဲ႔ မီးဖိုေဆာင္သံုး ပစၥည္းေလးေတြနဲ႔ဘဲ ေၾကာ္ထားမို ႔အရမ္းလဲလြယ္ျပီး အရမ္းလဲျမန္ပါတယ္ ေၾကာ္ျပီးရင္လဲ ေငြကုန္သက္သာသေလာက္ ထမင္းမိန္ေစလြန္းတဲ႔ ဟင္းေလးပါ။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. အရိုးထြင္ျပီး ေရေဆးထားေသာ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ အေနေတာ္ဇလံုး - တလံုးျ
  2. ျပဳပ္ျပီးလွီးထာေသာမွ်စ္ - အေနေတာ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တလံုး
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၆မႊာ (အေနေတာ္အစိတ္ေလးမ်ားလွီေပးပါ)
  4. ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - တစ္လံုး
  5. ရေႏြးစိမ္ျပီး ေခါင္းျဖဳတ္ထားေသာ ပုဇြန္ထုပ္ - ႏွစ္ဆယ္သား
  6. ငရုတ္သီးအၾကမ္းမွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  7. ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  8. ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  9. ဆီ - လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္ တစ္ဝက္
  10. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
  11. ငရုတ္သီးစိမ္း - ငါးေတာင္႔

ေၾကာ္ရန္အဆင္သင္႔ျပင္ေပးထားပါ
ဆီပူပူထဲနႏြင္းမွဳန္႔ထဲ႔ျပီးၾကက္သြန္နီႏွင္႔ငရုတ္သီးမွဳန္႔ထဲ႔ေၾကာ္ပါ
ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ျပီးပုဇြန္ကိုထဲ႔၍တမိနစ္ခြဲေလာက္ေၾကာ္ပါ
ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ငံျပာရည္ ဟင္းခတ္မွဳန္႔ထဲ႔ျပီးတမိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ပါ
အားလံုးႏြမ္းသြားပါကမွွ်စ္ထဲ႔ျပီးႏွစ္မိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ေပးပါ
မီးပိတ္ျပီးပါကၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ငရုတ္သီးစိမ္းတို႔ကိုထဲ႔ေမႊေပးပါ
ထမင္းမိန္ေစမဲ႔ ခ်ဥ္ပါင္ေၾကာ္ခ်င္ခ်င္စပ္စပ္ေလးရပါျပီ
စိတ္လက္ရႊင္လန္းစြာ ထမင္းနဲ႔ သံုးေဆာင္ရန္ အသင့္ရပါျပီ

Tuesday 9 October 2012

ပုဇွန်ကြော်

ပုဇြန္ တန္ပူရာမွဳန္႔ႏွစ္လူးေၾကာ္

ပုဇြန္ကိုအရသာနယ္ျပီးဆယ္မိနစ္ေလာက္ႏွပ္ထားေပးပါ

တန္ပူရာမွဳန္႔အေျခာက္ကိုပုဇြန္ေပၚတြင္ျဖဴးျပီး အသာအရာနယ္ေပးပါ

နယ္ျပီးသြားေသာပုဇြန္ကိုငါးမိနစ္ေလာက္ ထပ္ျပီးႏွပ္ထားေပးပါ

မီးအေနေတာ္ႏွင္႔အပူေပးထားေသာဆီပူမွာ တေကာင္ခ်င္းစီထဲ႔ပါ

အေပၚယံအခြံေရႊအိုေရာင္သန္းလာပါက ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ

ၾကြတ္ၾကြတ္ေမႊးေမႊး ပုဇြန္ေၾကာ္ေလးရပါျပီ


အိမ္ေၾကာ္ အာလူးေၾကာ္ေလးနဲ႔တြဲဖက္ျပီးစားၾကပါမယ္

မာမာ ဒီေန႔ေတာ့ ပုဇြန္ေလးေတြကို တန္ပူရာမွဳန္႔အေျခာက္နဲ႔ လူးျပီးေၾကာ္ထားပါတယ္ စိုစိစိဟင္းေတြမၾကိဳက္တဲ႔ မာမာ႔ကေလးေတြအတြက္ ဟင္းအေျခာက္ေလးေတြ ခ်က္ရတာခ်က္ရက်ဳိးနပ္တယ္လို႔ ေျပာလို႔ရပါတယ္ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆိုေတာ႔ ေျခာက္ေျခာက္ေသြ႔ေသြ႔ ဟင္းေလးေတြ ခ်က္တဲ႔ေန႔ဆိုရင္ ခ်က္သမွ်ဟင္း ကုန္တတ္လို႔ပါဘဲ။

မာမာေၾကာ္တဲ့နည္းေလး မ်ွေ၀ေပးပါမယ္
ေလးေယာက္စာ
  1. ေခါင္းျဖဳတ္ထားေသာပုဇြန္ - ႏွစ္ဆယ္သား
  2. တန္ပူရာမွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခြဲ
  3. ဆီ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တစ္လံုး
ပုဇြန္အရသာနယ္ရန္
  • ပုဇြန္ - ႏွစ္ဆယ္သား
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု

Monday 8 October 2012

ၾကက္သား ျပဳပ္ေၾကာ္ ေမႊးေမႊးေလး

ၾကက္သားျပဳပ္ေၾကာ္
ၾကက္သားျပဳပ္ေၾကာ္ေလးေၾကာ္ထားပါတယ္ ကေလးတို႔အတြက္ဟင္းတစ္ခြက္ပါ ၾကက္ရင္ပံုသားကိုအစိမ္းအတိုင္း အသားမွ်င္ေလးေတြရေအာင္ ထြင္ျပီးေၾကာ္ထားတာမို႔ ေၾကာ္ရတာလဲျမန္သလို စားရတာလဲေကာင္းပါတယ္။

မာမာကေတာ႔ သူ႔ကိုပဲဆီသန္႔သန္႔ေလးနဲ႔ထဲ႔ေၾကာ္ျပီး ပိုတဲ႔ဆီေလးနဲ႔ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ပါတယ္ ကေလးတို႔သဘာဝ ထမင္းဆီဆမ္းစားရရင္အရမ္းႏွစ္သက္ၾကတာမို႔ သားသားမီးမီးတို႔နဲ႔အတြက္ၾကက္ျပဳပ္ေၾကာ္ေလး ေၾကာ္ၾကည္႔ရေအာင္ေနာ္။
ၾကက္သားအရသာနယ္ရန္
  • ၾကက္ရင္ပံုသား - ေလးဆယ္သား
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
ေၾကာ္ရန္
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္ တစ္လံုး
  • ပါးပါးလွီးထားေသာၾကက္သြန္နီ  - ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေနေတာ္ တစ္လံုးစာ
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
ၾကက္သားအရသာနယ္ႏွင္႔ၾကက္သြန္နီ
မီးအေနေတာ္ႏွပ္႔အပူေပးထားေသာဆီပူပူမွာနႏြင္းမွဳန္႔ကိုအရင္ထဲ႔ျပီး ၾကက္သားအရသာနယ္ကိုေရလက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးတစ္ဝက္ႏွင္႔ ဆားထဲ႔ျပီးျပဳပ္ေၾကာ္ေၾကာ္ေပးပါ
ၾကက္သားျပဳပ္ေသာေရမ်ားခမ္းသြားပါကၾကက္သြန္နီထဲ႔ျပီးေၾကာ္ေပးပါ
ၾကက္သြန္နီမ်ားႏြမ္းျပီးေမႊးလာပါကၾကက္သားျပဳပ္ေၾကာ္ေမႊးေမႊးေလးရပါျပီ
ထမင္းမိန္ေစမဲ႔ၾကက္သားျပဳပ္ေၾကာ္ေမႊးေမႊးေလးပါ
တြဲဖက္သံုးေဆာင္စရာငပိရည္ႏွင္႔တို႔စရာေလးပါ

Saturday 6 October 2012

အသုပ္မ်ဳိးစံု သုပ္စားရန္ ၾကက္သားဆီျပန္

ၾကက္သားဆီျပန္
အသုပ္သုပ္ စားၾကမွာမို႕လို႕ ၾကက္သားဟင္း ဆီျပန္ခ်က္ထားပါတယ္ ေခါက္ဆြဲသုပ္ နန္းႀကီးသုပ္ အသုပ္မ်ဳိးစံုအတြက္ အဆင္ေျပေစမဲ့ ဟင္းခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
  • ၾကက္ရင္ပံုသား - သံုးဆယ္သား
  • ၾကက္သြန္နီ - သံုးဆယ္သား
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - ငါးက်ပ္သား
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • ဆီ -  သံုးဆယ္သား
ၾကက္သားအရသာနယ္ရန္
  • ဟင္းခ်က္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
ၾကက္သားအရသာနယ္ႏွင္႔ၾကက္သြန္ျဖဴ နီတို႕ ျပင္ထားပါ
မီးအေနေတာ္ႏွင္႔အပူေပးထားေသာ ဆီပူပူမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ နီတို႔ကို
အရင္ထဲ႔ျပီးႏြမ္းသြားမွဟင္းခ်က္မွဳန္႔ကိုထဲ႔ျပီးေမႊးလာတဲ႔ထိ
ဆီသတ္ေပးပါ
ငရုတ္သီးဆီသတ္ေမႊးလာပါကၾကက္သားအရသာနယ္ကိုထဲ့ျပီး
ဆီသတ္ေပးပါ
ၾကက္သားမ်ားမာလာတဲ႔ထိ ေမႊေမႊေပးျပီးဆီသတ္ေပးပါ
ၾကက္သားမ်ားမာလာပါကၾကာၾကာအထားခံေအာင္
ေရကိုျမဳပ္တဲ႔ထိထဲ႔ျပီးတည္ေပးပါ
ေရခမ္းျပီးဆီျပန္လာပါကၾကာၾကာထားျပီး
အစားခံသည္႔ၾကက္သားဆီျပန္ဟင္းေလးရပါျပီ
ၾကက္သားဆီျပန္ေလးနဲ႔သုပ္ထားတဲ႔ နန္းျပားသုပ္ေလးပါ

Friday 5 October 2012

မွဳိ ကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္


ဒီေန႔ေတာ႔ ကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္ ေၾကာ္ပါတယ္ အသားမပါလဲ ထမင္းျမိန္ေစတဲ႔အတြက္ ႏွစ္သက္မိတဲ႔ ဟင္းေလးတစ္မ်ဳိး ဆိုရင္လဲ မမွားပါဘူး ခ်က္ရတာလဲ အရမ္းကိုဘဲ ျမန္လြန္းလို႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ထားတဲ႔ နဘည္ေလးကို မွ်ေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  1. ကန္စြန္း႐ြက္ - လက္တစ္ဆုတ္စာ တစ္စည္း
  2. ၾကယ္သီးမွဳိ - စားႏိူင္သေလာက္
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ႏွစ္မႊာ
  4. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  5. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  6. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  7. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္ု သံုးပံုတစ္ပံု
  8. င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ကန္စြန္း႐ြက္ အပင္ရဲ႕ ရင့္ေနတဲ့ ေနရာမ်ားကို ဖယ္ျပစ္ျပီး အေနေတာ္ ပိုင္းျဖတ္ကာ ေရစင္ေအာင္ ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  2. မွဳိကို ေရေဆးျပီး ခါးပါးပါး လွီးထားပါ
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပား႐ိုက္ထားပါ
  4. ဒယ္အိုးကို အပူေပးျပီး ဆီႏွင့္ နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ပါ
  5. ဆီအေငြ႕ တက္လာတာနဲ႕ ဆားကိုအရင္ဆံုး ထည့္ေၾကာ္လိုက္ပါ
  6. ဆားထည္႔ျပီးတာနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ႏြမ္း႐ံုေလး ထည့္ေၾကာ္ျပီး မွဳိကို ထည့္ျပီး တစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးပါ
  7. ျပီးတာနဲ႕ ကန္စြန္း႐ြက္ႏွင္႔ အခ်ဳိမွဳန္႕တို႔ကို ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  8. ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕ င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ ျဖဴးျပီး အရသာျမည္းကာ လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  9. အရသာ ျပင္ေပးျပီးတာနဲ႔ ကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္ ပူေနတုန္းေလး ပန္းကန္ထဲ ေျပာင္းထည့္ကာ စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

Tuesday 2 October 2012

သတ္သတ္လြတ္ မုန္႔ညွင္းစိမ္းေၾကာ္


မာမာဒီေန႔ေစ်းသြားတာ မုန္႔ညွင္းစိမ္း အပင္ေလးေတြ ရခဲ႔လို႔သတ္သတ္လြတ္ ေၾကာ္ထားပါတယ္ အရြက္ရဲ႕ အခ်ဳိအရသာကိုၾကိဳက္လို႔ ဘာအသားမွ မထဲ႔ဘဲ ေၾကာ္ထားတာပါ လတ္ဆတ္လြန္းတာရယ္ အသီးအရြက္ၾကိဳက္တာရယ္ ေၾကာင္႔လားေတာ႔ မေျပာတတ္ပါဘူး ထမင္းစားလို႔ အရမ္းျမိန္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. မုန္႔ညွင္းစိမ္းအပင္ - ခြန္ႏွစ္ပင္
  2. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ႏွစ္မႊာ
  3. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  4. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  5. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  6. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္ု သံုးပံုတစ္ပံု
  7. င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
ျပင္ဆင္ပံု
  1. မုန္႔ညွင္းစိမ္း အပင္ရဲ႕ ရင့္ေနတဲ့ ေနရာမ်ားကို အေၾကာသင္ျပီး အေနေတာ္ ပိုင္းျဖတ္ကာ ေရစင္ေအာင္ ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  2. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပား႐ိုက္ထားပါ
  3. ဒယ္အိုးကို အပူေပးျပီး ဆီႏွင့္ နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ပါ
  4. ဆီအေငြ႕ တက္လာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ႏြမ္း႐ံုေလး ထည့္ေၾကာ္ပါ
  5. ျပီးတာနဲ႕ ေရစစ္ထားေသာ ကိုက္လန္မ်ားထည့္ျပီး ဆားႏွင့္ အခ်ဳိမွဳန္႕ထည့္ေမႊပါ
  6. ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕ င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ ျဖဴးျပီး စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။