Friday 10 October 2014

မုန့်လိပ်ပြာ


ပဲဗူးကိုေဖာက္ျပီး ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
မုန္႕လိပ္ျပာအတြက္ ပဲယိုႏွင့္လိပ္ရန္ ဆန္ျပား႐ြက္
ဆန္ျပား႐ြက္ကို ေရေအးႏွင့္ေပ်ာ့သြားတဲ့
အထိ မိနစ္၀က္ေလာက္ေရစိမ္ေပးပါ

ေရစိမ္ထားေသာ ဆန္ျပား႐ြက္ကို ပန္းကန္ျပား
တစ္ခ်ပ္ေပၚတြင္တင္ျပီး ပဲယိုကိုအလယ္
တည့္တည့္မွာ ထမင္းစားဇြန္းတစ္ဇြန္း ပံုေပးပါ

ပဲယိုေပၚသို႕ ေအာက္ဖက္မွစျပီး စျပီး
ေခါက္တင္ေပးျပီးမွ ေဘးစႏွစ္ဖက္ကို 
တစ္ထပ္ခ်င္းေခါက္ေပးပါ ေနာက္ဆံုးမွ 
က်န္ေနတဲ့ အစကိုအုပ္ေပးျပီး ပဲယိုကိုအုပ္ပါ

မုန္႕လိပ္ျပာေမႊးေမႊးေလးရပါျပီ ႏွမ္းေထာင္း 
အုန္းသီးမွဳန္႕တို႕ျဖဴးျပီး စားသံုးနိုင္ပါျပီ

ျမန္မာမုန္႕ေလးေတြကို ႏွစ္ႏွစ္သက္သက္ ႀကိဳက္မိသူေတြအတြက္ မုန္႕လိပ္ျပာ လုပ္နည္းေလးပါ ဒီမုန္႔ေလး လုပ္စားရတာ အရမ္းလြယ္ပါတယ္။

 တာမွာေနျပီး ေတာမွာႀကီးခဲ့တဲ့ မာမာတစ္ေယာက္ ျမန္မာမုန္႕ေလးေတြ ႀကိဳက္တာ မဆန္းဘူးထင္ပါတယ္
ငယ္ငယ္ထဲက စားခဲ့တဲ့ မုန္႕ေလးေတြရဲ႕ အရသာကို ႏွစ္သက္ေနၾကအံုးမယ္ဆိုရင္ ဒီနည္းေလးအတိုင္း အလြယ္တစ္ကူ လုပ္စားၾကည့္နိုင္ေအာင္ မာမာျပင္ဆင္တဲ႔နည္းေလး မွ်ေ၀လိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ပဲနီ - တစ္ဗူး 400 g (ျပဳပ္ျပီးသား ဗူးကိုသံုးထားပါတယ္ )
  2. Rice Paper - ၇႐ြက္
  3. သၾကားအျဖဴ (သို႕) သၾကားအညိဳ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္
  4. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  5. ေရ - 2 cups (ပဲယိုထိုးရန္)
  6. ေရ - လိုသေလာက္သံုးပါ (ဆန္ျပားရြက္ ေရစိမ္ရန္)
  7. အုန္းသီးမွဳန္႔ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္သံုးေပးပါ
ျပင္ဆင္ပံု



  1. ပဲဗူးကိုေဖာက္ျပီး  ပဲထဲမွာပါေသာ ေရမ်ားကိုသြန္ကာ ပဲမ်ားကို ေရတစ္ထပ္ေဆးျပီး ေရေစစ္ေပးပါ
  2. ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ေရစစ္ထားေသာ ပဲ ဆား သၾကားတို႔ကိုထည္႔ျပီး ေက်သြားေအာင္ ေခ်ထားေပးပါ
  3. ပဲမ်ားေက်သြားတာနဲ႔ မကပ္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ေခ်ျပီးသားပဲႏွင္႔ ေရကိုထည္႔ျပီး မီးဖိုေပၚတင္ကာ ယိုထိုးေပးပါ
  4. ေရခမ္းသြားတာနဲ႔ ပဲယိုကို မီးပိတ္ျပီး အေအးခံထားပါ
  5. ပန္းကန္ျပား တခ်ပ္ထဲမွာ ေရထည္႔ျပီး ဆန္ျပားရြက္ကို တခ်ပ္ခ်င္း မိနစ္ဝက္ေလာက္ ေရစိမ္ေပးပါ 
  6. ေရစိမ္ျပီး ဆန္ပ်ားရြက္ ေပ်ာ႔သြားတာနဲ႔ ပဲယိုကို ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းစာေလာက္ ထည္႔ေပးပါ
  7. ျပီးတာနဲ႔  ဆန္ျပားဖတ္ရဲ႔ ေအာက္ဖက္မွေနျပီး စျပီးေခါက္ေပးပါ
  8. ေအာက္ဖက္မွ လိတ္ျပီးတာနဲ႔ ေဘးႏွစ္ဖက္ကို  ပံုပါအတိုင္း ေခါက္ေပးပါ
  9. ေဘးႏွစ္ဖက္ ေခါက္ျပီးတာနဲ႔ အေပၚဘက္မွ က်န္ေနေသာ အစကို ေခါက္ျပီး အုပ္ေပးပါ
  10. ပဲယိုကို အုပ္မိသြားတာနဲ႔ မုန္႔လိပ္ျပာ မုန္႔ကိုအုန္းသီးျဖဴးျပီး စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

2 comments:

  1. ေက်းဇူးတင္တယ္ မာမာေရ...
    တီတင့္ teen age အသက္အရြယ္မွာ ေန႔တိုင္းလိုလို စားျဖစ္ခဲ့တဲ့ မုန္႔လိပ္ျပာ..
    နည္းပညာေလးရသြားၿပီ... ♥♥♥

    ReplyDelete
  2. Ama yay ....
    I have eaten all food you posted recently.
    Long time I did not open your blog. A lot of food I love ....

    ReplyDelete