Tuesday 9 June 2015

င႐ုတ္ေကာင္း ငါးခူဆီျပန္ ေမႊးေမႊးေလး




ငါးခူဟင္းခ်က္တိုင္း အေမ့လက္ရာကို မွီပါ့မလားဆိုတဲ့ အေတြးက အျမဲတမ္း႐ွိခဲ့ပါတယ္ ငါးခူခ်က္တိုင္း အေမခ်က္သလို ခ်က္တဲ့အတြက္ အေမ့နီးပါး ေကာင္းေနတဲ့အတြက္ အျမဲတမ္းလဲ ေက်းဇူးေတြ တင္ေနမိခဲ့ပါတယ္။

ေတာ္႐ံုတန္႐ံုဆို  ငါးဟင္းကို အိမ္ကခ်က္တာ မဟုတ္ရင္ စားခဲပါတယ္ အိမ္မွာခ်က္ရင္လဲ ျပီးစလြယ္ ဟင္းျဖစ္ရင္ျပီးေရာ ခ်က္ခဲေတာ့ ငါးခ်က္တိုင္း အခ်ိန္ေတာ့ ပိုေပးရပါတယ္။

ငါးခူဟင္းခ်က္ရင္ သတိထားရတာက  ငါးကို အညွိလံုးထုတ္ျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးရတာပါဘဲ အညိွလံုး မထုတ္မိရင္ ဟင္းက ညွီနံ႕ျပင္းသလ္ို ခပ္ထူထူလွီးရင္လဲ ဟင္းခ်က္ျပီးတဲ့အခါ အသားက ဖံုပြပြၾကီး ျဖစ္ေနတတ္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ငါးခူ - 1000 g
  2. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ေလးမႊာ
  3. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  4. င႐ုတ္ေကာင္း - အေစ့ ၂၀ခန္႕
  5. င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  6. ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း 
  7. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု (ငါးအရသာ နယ္ရန္)
  8. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (ငါးနယ္ေဆးရန္)
  9. မက်ည္းသီးမွည္႔ - ကြမ္းသီးဆံလံုးေလာက္ ႏွစ္လံုးစာ (တစ္လံုးစာကို ငါးနယ္ေဆးရန္ က်န္တစ္လံုးစာကို ဟင္းခ်က္ရန္)
  10. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  11. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု (ငါးအရသာနယ္ရန္)
  12. ဆားၾကမ္း ( ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း ငါးနယ္ေဆးရန္)
  13. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္း

ျပင္ဆင္ပံု
  • အရင္ဆံုး ငါးခူကို ဆူးေတာင္ခုတ္ျပီး ဆား နႏြင္းထည့္ျပီး အေကာင္လိုက္ ပြတ္တိုက္ျပီး ေရေဆးပါ
  • ေနာက္တဆင့္ မက်ီးသီးအမွည့္ထည့္ျပီး ငါးကို အညွိမ်ား ထြက္လာေအာင္ နယ္ျပီး ေရေဆးေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ေခါင္းႏွင့္ဆူးေတာင္ၾကားမွ အသားေနရာကို ဓါးႏွင့္မႊန္းျပီး အသားထဲမွ အညိွလံုး နီညိဳေရာင္ကို ညွစ္ထုတ္ေပးပါ 
  • ဆူးေတာင္ႏွစ္၂ဖက္လံုးမွ အညွိလံုးကို ထုတ္ေပးပါ
  • အားလံုးျပီးလွ်င္ ငါးကို ခပ္ပါးပါး ခပ္ေ႐ႊေ႐ႊ ေစာင္းေစာင္းေလးေတြလွီးျပီး ေရစင္ေအာင္ ထပ္ေဆးေပးပါ
  • ေရေဆးျပီးပါက ငံျပာရည္ နႏြင္းမွဳန္႔ ဆားႏွင္႔ အ႐သာမွဳန္႕တို႕နဲ႕ အ႐သာနယ္ျပီး ၁၀မိနစ္ေလာက္ ႏွပ္ထားေပးပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္နုတ္နုတ္ စင္းထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီးကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္နုတ္နုတ္ လီွးထားပါ
  • ငရုတ္သီးမွဳန္႔ကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ
  • မန္က်ည္းသီးမွည္႔ကို ေရတစ္ထပ္ေဆးျပီး ေရထည္႔ကာ ေရတစ္နာရီေလာက္ စိမ္ထားပါ
  • င႐ုတ္ေကာင္းကို အနည္းငယ္ ေလွာ္ေပးျပီး မညက္တစ္ညက္ ေထာင္းထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္ျပီဆိုရင္ ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည့္ျပီ မီးအပူေပးပါ 
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႕ကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ငရုတ္သီး အနံ႕ေမႊးလာပါက ငါးကိုထည့္ျပီး ေလးငါးခ်က္ေလာက္ ေမႊေပးပါ 
  • ျပီးတာနဲ႔ ငါးအသားမ်ား မာျပီး အေရာင္ေျပာင္းလာတဲ့ထိ အိုးကိုလွဳပ္လွဳပ္ေပးျပီး ဆီသတ္ေပးပါ
  • ဆီသတ္ေနစဥ္ အသားမ်ား ေၾကမသြားေစရန္ မေမႊေတာ့ဘဲ အိုးကို ကိုင္ျပီးလွဳပ္ေပးပါ
  • ငါးအသား မာလာပါက ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ ငံျပာရည္ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရဆူျပီး ေရအနည္းငံ ခမ္းလာပါက မက်ည္းမွည့္အႏွစ္ထည့္ျပီး ဆီျပန္ေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ဆီျပန္ကာနီး အိုးကို လွဳပ္လွဳပ္ေပးကာ ေအာက္ေျခမကပ္ေအာင္ သတိထားျပီး တည္ေပးပါ
  • ဆီျပန္လာပါက င႐ုတ္ေကာင္းနံ႕ ေမႊးေမႊးေလးႏွင့္ ငါးခူခ်ဥ္ငံစပ္ ဆီျပန္ဟင္းေလး ရပါျပီ။

3 comments:

  1. ပဲစိမ္းေၾကာ္ႂကြပ္ႂကြပ္ေလးနဲ႔ ငါးခူဆီျပန္္ေမႊးေမႊးေလး အားေပးသြားတယ္ မာမာေရ ...

    ReplyDelete
  2. ဟုတ္ကဲ့ပါ႐ွင့္ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ တီတင့္ေရ

    ReplyDelete
  3. What is အညိွလံုး ? and Where is it?
    Thanks

    ReplyDelete