Thursday 26 November 2015

ဆိတ်သား ဒံပေါက်




ဒီေန႔ေတာ႔ ဆိတ္သားနဲ႕ ဒံေပါက္ ခ်က္စားျဖစ္လို႕ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ ဟင္းထဲကိုထည့္တဲ့ အစာေတြကေတာ့ အရင္တံုးက ၾကက္သားဒံေပါက္ ခ်က္သလိုဘဲ ထည့္ထားတဲ့ ပစၥည္းမ်ားက အတူတူပါဘဲ။

ဆိတ္သားက ၾကက္သားလို မႏူးလြယ္တဲ့အတြက္ ဟင္းကိုက်က္ေအာင္ ခ်က္ျပီးမွ ထမင္းကိုထည့္ကာ ခ်က္ထားမို႕ ခ်က္နည္းေလးေတာ႔ မဆိုသေလာက္ေလး နည္းနည္းေတာ႔ ကြာပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (ဒံေပါက္ ၆ပြဲစာ )

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (၆ပြဲစာအတြက္)
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ရန္

  1. ဆီ - လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္လံုး ႏွစ္လံုးစာ
  2. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  3. ၾကက္သြန္နီ - ခပ္ၾကီးၾကီး ႏွစ္လံုး
  4. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  5. ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည္႔ကာ ဆီကိုအပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႔ကို ထည္႔ေပးပါ
  6. ျပီးတာနဲ႔ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီကို ေရႊဝါေရာင္ သန္းလာေအာင္ ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ထားပါ
(ဆိတ္သားအရသာနယ္ရန္ လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား)
  1. ဆိတ္သား - တစ္ကီလို
  2. ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းခန္႔
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၇မႊာကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  4.  ခ်င္း - တစ္လက္မကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  5. ကရေ၀း႐ြက္ - ၄႐ြက္
  6. ဖာလာေစ့ - ၄ေစ့
  7. ေလးညွင္း - ၄ပြင့္
  8. သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - တစ္လက္မခြဲခန္႔ ႏွစ္ေခ်ာင္း
  9. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  10. ၾကက္သားမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း (ၾကိဳက္လ်ွင္ထည္႔ပါ)
  11. ဒိန္ခ်ဥ္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခြဲ ေမာက္ေမာက္
  12. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁၄ဇြန္းခန္႕
  13. င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးဇြန္း
  14. အားလံုးကို ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာထည္႔ျပီး အရသာဝင္ေအာင္ နယ္ေပးကာ cling wrap ႏွင္႔ လံုေအာင္ပိတ္ျပီး ေရခဲေသတၲာ မခဲတဲ႔ အကန္႔ထဲမွာ ၁၂နာရီခန္႔ ႏွပ္ထားေပးပါ
  15. ေနာက္ေန႔မနက္မွာ အရသာ နယ္ထားေသာ ဆိတ္သားကို အိုးတစ္လံုးထဲထည္႔ျပီး က်က္ေအာင္ ခ်က္ထားေပးပါ
(ဒံေပါက္ထမင္း ၆ပြဲစာ ခ်က္ရန္ လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား)
  1. Basmati ဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၆ဗူး
  2. ေရ - ၄လီတာ 
  3. ghee ေထာပါတ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  4. ကရေ၀း႐ြက္ - ၄႐ြက္
  5. ဖာလာေစ့ - ၄ေစ့
  6. ေလးညွင္း - ၆ပြင့္
  7. င႐ုတ္ေကာင္း - ၆ေစ့
  8. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၆ဇြန္း

(ထမင္းခ်က္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု)
  1. ဆန္ကို ေရေဆးျပီး ေရနာရီ၀က္ေလာက္ စိမ္ထားပါ
  2. ေရစိမ္ခ်ိန္ နာရီဝက္ ျပည့္တာနဲ႔ ေရစစ္ထားၿပီး ထမင္းခ်က္ဖို႔ စတင္ျပင္ဆင္ေပးပါ
  3. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ေရကိုဆူေအာင္တည္ျပီး ဆား ghee ေထာပတ္ ကရေ၀း႐ြက္ ဖာလာေစ့ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့တို႕ထည့္ျပီး ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ဆူေအာင္ထားပါ
  4. ေရဆူခ်ိန္ ႏွစ္မိနစ္ျပည့္တာနဲ႕ဆန္ထည့္ကာ မီးအားျပင္ျပင္းနဲ႕ ဆူေအာင္ ဆက္တည္ပါ
  5. ဆန္တစ္၀က္က်က္ဖို႕ ငါးမိနစ္ေလာက္ တည္ျပီးတာနဲ႕ အေပါက္စိတ္ေသာ ဇကာထဲ သြန္ခ်ျပီး ေရစစ္ထားပါ
(ဒံေပါက္ခ်က္ရန္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား)
  1. ေရစစ္ထားေသာ တစ္၀က္က်က္ထားသည့္ ထမင္း
  2. က်က္ေအာင္ ခ်က္ထားေသာ ဆိတ္သား
  3. food coloring (Yellow) - ေလးစက္ခန္႕
  4. အေရာင္ေရေရာရန္ ေရ - ထမင္းစားဇြန္း၄ဇြန္း
  5. ႏြားနို႕ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း 
  6. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  7. ေထာပါတ္ခဲ - တစ္လက္မခန္႔
(ျပင္ဆင္ပံု)
  1. ေအာက္ေျခမကပ္ဘဲ အိုးအသားထူေသာ အိုးထဲမွာ က်က္ေအာင္ ခ်က္ထားေသာ ဆိတ္သားကို ျဖန္႔ထည္႔ပါ
  2. ျပီးလ်ွင္ ထိုဟင္းေပၚမွာ တစ္၀က္က်က္ထားေသာ ထမင္းကို အနည္းငယ္ခ်န္ကာ ျဖန္႕ျပီးထည့္ေပးပါ 
  3. ထမင္းအေပၚမွာ ဆီႏွင္႔ ႏြားနို႕ကို ျဖန္႕ျပီး ထည့္ေပးပါ
  4. ၾကက္သြန္ေၾကာ္ ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းႏွင္႔ စပ်စ္သီးေျခာက္ကို ျဖန္႔ထည့္ျပီး ထိုအေပၚမွာ ထမင္းအနည္းငယ္ ျဖန္႕ခင္းေပးပါ
  5. Food coloring ကို ေရ ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္႕ႏွင့္ေရာေမႊကာ ထမင္းေပၚမွာ ဇြန္းႏွင္႔ခပ္ျပီး ျဖန္႕ေလာင္းေပးပါ
  6. ေထာပါတ္တံုးကို ေလးတံုးရေအာင္ လွီးေပးကာ ထမင္းအေပၚမွာ တင္ေပးပါ
  7. ျပီးတာနဲ႕ အိုးကို ေလလံုေအာင္ aluminum foil တစ္ထပ္ဖံုးျပီး အိုးအဖံုးကို ထပ္ဖံုးေပးပါ
  8. မီးအားျပင္းျပင္းနဲ႕ အပူေပးထားေသာ ဒယ္ျပားေပၚမွာ ထမင္းအိုးကိုတင္ျပီး ၅မိနစ္ေလာက္ တည္ေပးပါ
  9. ၅မိနစ္ ျပည္႔တာနဲ႕ မီးကို နံပါတ္ ၂ေလာက္ထိေလ်ွာ့ျပီး နာရီဝက္လာက္ ဆက္ျပီးႏွပ္ထားေပးပါ
  10. ျပီးတာနဲ႕ မီးပိတ္ျပီး မိနစ္၃၀ေလာက္ မီးဖိုေပၚမွာ ဆက္ႏွပ္ထားျပီးရင္ ဆိတ္သားဒံေပါက္ထမင္း ေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ။
  11. ဆိတ္သား ဒံေပါက္ထမင္းကို သံပုယိုသီးသနပ္ ေဂၚဖီ မံုလာဥနီ ပူစီနံ ငရုတ္သီးစိမ္း ပဲနီေလးဟင္းခ်ဳိတို႔ႏွင္႔ စားသံုးရန္ ျပင္ဆင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment