Thursday 19 May 2016

မြိတ်ကပ်ကျေးကိုက်










ေဆာင္းဦးရာသီေလးမွာ စားခ်င္ေနတာက ပူစပ္ပူေလာင္ အစာေလးေတြဘဲ စားခ်င္ေနမိတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ဒီေန႕ေတာ့ ျမိတ္ ( ဘိတ္)ကပ္ေၾကးကိုက္ကို ပူပူ စပ္စပ္ေလး ေၾကာ္လိုက္တယ္ေပါ့႐ွင္။

ေၾကာ္နည္းေလးေတြ ပါ၀င္ပစၥည္းေလးေတြ ထည့္ထားေသာ အခ်ဳိးအစားေလးေတြ တစ္ေယာက္နဲ႔တစ္ေယာက္ ကြာေကာင္း ကြာပါလိမ့္မယ္ ကိုယ္ခံတြင္းလိုက္သလို ျပင္ဆင္ျပီး ေၾကာ္ထားေသာ ၿမိတ္ (ဘိတ္)ကပ္ေၾကးကိုက္ေၾကာ္သာ ျဖစ္ပါတယ္ ဆိုတာေလးလည္း အသိေပးရင္း မာမာ့ေၾကာ္နည္းေလးကို မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲ အေျခာက္ထုတ္ - 300 g
  2. ပုဇြန္ထုတ္ - ဆယ္႔ငါးေကာင္ခန္႕
  3. ၀က္အူေခ်ာင္း - ငါးလက္မခန္႔ သံုးေခ်ာင္း
  4. ပင္လယ္စာ ဂဏန္းေခ်ာင္း - သံုးေခ်ာင္း
  5. ျပည္ၾကီးငါး - အေနေတာ္ သံုးေကာင္
  6. ပဲပင္ေပါက္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  7. စေတာ္ပဲျပဳပ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  8. င႐ုတ္သီး အၾကမ္းမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  9. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ခြန္ႏွစ္မႊာ
  10. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာ
  11. သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  12. ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  13. ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  14. ဗီနီကာ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  15. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  16. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ဆယ္ဇြန္း
  17. ၾကက္ဥ -ႏွစ္လံုး

ျပင္ဆင္ပံု
  • ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲဖတ္ကို ေရတစ္နာရီခန္႕စိမ္ထားျပီး ေရေႏြးဆူဆူမွာ ႏွစ္မိနစ္ခန္႕ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ေခါက္ဆြဲသား မတူႏိူင္တဲ့အတြက္ ျပဳပ္ေနခ်ိန္မွာ ဆယ္ျပီး လက္ႏွင့္ ဖိၾကည့္ပါ
  • ေခါက္ဆြဲဖတ္မ်ား ေပ်ာ့လာပါက ဇကာထဲ သြန္ခ်ကာ ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  • ေရစစ္ထားေသာ ေခါက္ဆြဲဖတ္မ်ားကို ဇလံုက်ယ္က်ယ္ တစ္လံုးထဲထည့္ျပီး ဗီနီကာ ဆား ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ သၾကား အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕ထည့္ကာ ခပ္ဖြဖြ နယ္ထားပါ
  • ပုဇြန္ထုတ္ကို ေရေဆးျပီး အခြံခြာ ေခါင္းႏွင္႔အျမွီးတို႕ျဖဳတ္ကာ ေၾကာဖက္မွ အမည္းေၾကာင္းကို ထုတ္ျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးကာ ေရစစ္ထားပါ
  • ၀က္အူေခ်ာင္းကို ခပ္ေစာင္းေစာင္းေလးေတြ လွီးထားပါ
  • ဂဏန္းေခ်ာင္း အသားကို ခပ္ေစာင္းေစာင္း လွီးထားပါ
  • ျပည္ႀကီးငါးကို သန္႕စင္ျပီး လက္ႏွစ္လံုးေလာက္ အဖတ္ေလးမ်ား လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပား႐ိုက္ထားပါ
  • င႐ုတ္သီး အၾကမ္းမွဳန္႕ကို ေရေႏြးဆူဆူႏွင့္ ေလာင္းျပီးစိမ္ထားပါ
  • ဆီ ပဲျပဳပ္ႏွင့္ ပဲပင္ေပါက္တို႕ကို အဆင္သင့္ ျပင္ထားပါ
ေၾကာ္ရန္ျပင္ဆင္ပံု
  1. အရသာ နယ္ထားေသာ ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲဖတ္ ပဲပင္ေပါက္ႏွင့္ လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ားကို အဆင္သင့္ျပင္ထားပါ
  2. ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ခြန္ႏွစ္ဇြန္းကို အပူေပးျပီး ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴကို တစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးပါ
  3. ျပီးတာနဲ႕ ျပည္ႀကီးငါး ၀က္အူေခ်ာင္း ပုဇြန္ ဂဏန္းေခ်ာင္းတို႕ကို ႏွစ္မိနစ္ ထည့္ေၾကာ္ျပီး အဖတ္မ်ား ဆယ္ထားပါ
  4. ျပီးတာနဲ႕အိုးထဲမွာ က်န္ေနေသာ အရည္မ်ားထဲသို႕ ေရေႏြးစိမ္ထားေသာ င႐ုတ္သီးအၾကမ္းဖတ္မ်ား ထည့္ေမႊျပီး ပဲပင္ေပါက္ႏွင့္ အရသာ နယ္ထားေသာ ညွပ္ေခါက္ဆြဲဖတ္မ်ားကို ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ထည့္ေၾကာ္ျပီး ဇလံုတစ္လံုးထဲသို႕ ေျပာင္းထည့္ထားပါ
  5. ဒယ္အိုးထဲကို ဆီ ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္းထည့္ေပးျပီး အပူေပးပါ
  6. ဆီပူလာတာနဲ႕ၾကက္ဥကို ေဖာက္ထည့္ျပီး အႏွစ္ႏွင့္အကာကို ေရာသြားေအာင္ ေခါက္ျပီး ျဖန္႕ေပးပါ
  7. ၾကက္ဥက်က္တာနဲ႕ ေၾကာ္ထားေသာ အသားမ်ား ပဲျပဳပ္ ေခါက္ဆြဲမ်ားထည့္ျပီး သမေအာင္ ေမႊကာ မီးပိတ္ေပးပါ
  8. ပူစပ္ပူေလာင္ေလးနဲ႕ အရသာ ႐ွိလြန္းတဲ့ ျမိတ္ (ဘိတ္) ကပ္ေၾကးကိုက္ေၾကာ္ကို သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment