Sunday 17 July 2016

အုန်းသီးသကြား မုန့်ဖက်ထုတ်


















မိတ္ေဆြ ျမန္မာလူမ်ဳိး အိမ္တအိမ္မွာ ၀ါဆိုသကၤန္းကပ္ အလွဴ႐ွိတယ္ဆိုေတာ့ ျမန္မာျပည္ကို လြမ္းလိုက္တာ ေျပာမေနပါနဲ႕ေတာ့။

၀ါ၀င္ခါနီတိုင္း ဆရာေတာ္ေတြကို အိမ္မွာပင့္ျပီး ၀ါဆိုသကၤန္းလွဴၾက အႏၱရာယ္ကင္း ပရိတ္ေတြ႐ြတ္ၾကနဲ႕ ဗုဒၶဘာသာ ျမန္မာလူမ်ဳိးေတြရဲ႕ အထြဠ္အျမတ္ထားျပီး လွဴၾကတဲ့ အေလ့အထ တခုဆိုေတာ့ ငယ္ငယ္ကထည္းက ရင္းႏွီးေနျပီးသားမို႕လို႕ အခုလို အလွဴရက္နဲ႔ ႀကံဳေလေတာ့ ျမန္မာျပည္ကို လြမ္းမိတာေပါ့႐ွင္။

၀ါ၀င္ျပီဆိုတာနဲ႕ ဥပုသ္ရက္တိုင္း ဘုရားေက်ာင္းကန္ ဘုန္းေတာ္ႀကီးေက်ာင္းေတြမွာ ဥပုသ္သီလယူရင္း ျမန္မာမုန္႕ေလးေတြနဲ႕ ဘုရားလဲ ဆြမ္းေတာ္ကပ္ လာတဲ့သူေတြကိုလဲ အလွဴဒါန လုပ္ၾကတာ စိတ္ခ်မ္းေျမ႕စရာပါဘဲ။

မေန႕ကေတာ့ အိမ္ကဘုရားလဲ ဆြမ္းေတာ္ကပ္ အလွဴလဲ လုပ္ရေအာင္ မုန္႕ဖက္ထုတ္နဲ႕ ေကာက္ညွင္းထုတ္ လုပ္ျဖစ္လို႕ ဒီေန႕ေတာ့ မုန္႕ဖက္ထုတ္ လုပ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ေကာက္ညွင္းဆန္မွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအို ဆန္ခ်င္ဗူး ၄ဗူး
  2. ဆန္မွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၁ဗူးခြဲ
  3. Ready made အုန္းသီးမွဳန္႕ အေျခာက္ - ၂၂၀ဂရမ္
  4. အုန္းသီးမွဳန္႕မ႐ွိပါက အုန္းသီးအစို - တလံုးကို ျခစ္ေပးပါ
  5. သၾကား - ထမင္းစားဇြန္ ၅ဇြန္း (အခ်ဳိႀကိဳက္လ်ွင္ ပိုထည့္ပါ)
  6. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  7. ဆီ - အနည္းငယ္
  8. ငွက္ေပ်ာဖက္ သို႕မဟုတ္ ၀ါး႐ြက္ - လိုသေလာက္
  9. ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး - ၂ဗူး သာသာ ( မုန္႕သားစပ္ရန္)
  10. ေရ ထမင္းစားဇြန္း - ေလးဇြန္း (အုန္းယိုထိုးရန္)

ျပင္ဆင္ပံု
အသံုးျပဳမည့္ဖက္မ်ား ျပင္ဆင္ရန္
  • ငွက္ေပ်ာ႐ြက္ကိုသံုးလ်ွင္ အနံ ၈လက္မ အလ်ွား ၁၀လက္မ ေလာက္ ျဖတ္ထားေပးျပီး ဖက္႐ြက္ေပ်ာ့သြားေအာင္ မီးႏွင့္အ႐ြက္ မထိဘဲ ပူတယ္ဆို႐ံုေလး ဖက္ေပ်ာ့သြားေအာင္ မီးအနည္းငယ္ ကင္ေပးပါ
  • ၀ါး႐ြက္အစို သံုးပါက ေရေဆးျပီး ေရစင္ေအာင္ သုတ္ေပးထားပါ
  • ၀ါး႐ြက္အေျခာက္သံုးပါက ေရေႏြးပူပူႏွင့္ တညသိပ္ ေရစိမ္ထားေပးပါ
  • မုန္႕ထုတ္ကာနီးပါက ေရစင္ေအာင္ အ၀တ္စသန္႕သန္႕ႏွင့္ သုတ္ထားေပးပါ
မုန္႕သားစပ္ပံု
  • ဇလံုက်ယ္က်ယ္ တလံုးထဲမွာ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ႏွင့္ ဆန္မွဳန္႕ကို ေရနည္းနည္းျခင္းထည့္ကာ မုန္႕သားေပ်ာ့လာတဲ့အထိ နယ္ေပးပါ
  • အသံုးျပဳေသာ ဆန္မွဳန္႕ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕မ်ား မတူႏိူင္တဲ့အတြက္ ေရကို နည္းနည္းျခင္း ထည့္ျပီးမွ နယ္ေပးျပီး လိုတိုးပိုေလ်ွာ့ လုပ္ေပးပါ
  • မုန္႕သား အေနေတာ္ ရျပီဆိုတာနဲ႕ အခန္းအပူခ်ိန္အတိုင္း ခနႏွပ္ထားေပးပါ
အုန္းယိုထိုးရန္
  • ေအာက္ေျခမကပ္ေသာ ဒယ္အိုးကို အပူေပး၍ အုန္းသီးမွဳန္႕ ဆား သၾကားႏွင့္ေရ ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္းေလာက္ထည့္ျပီး သၾကားေပ်ာ္ေအာင္ ဆက္တိုက္ေမႊျပီး ေလွာ္လိုက္ပါ
  • သၾကားေပ်ာ္ျပီး အုန္းသီးအညိဳေရာင္ေလး နည္းနည္းသန္းလာတာနဲ႕ မီးပိတ္ပါ
  • အုန္းယို ေတာ္ေတာ္ေလး ေႏြးေနျပီး အရမ္းမေအးခင္မွာ ကြမ္းသီးဆံ အလံုးေလာက္ေလးေတြ  လံုးေပးပါ
  • ေအးသြားလ်ွင္ သၾကားမ်ားခဲျပီး လံုး၍မရေတာ့ပါ
  • ready made အုန္းသီးျခစ္ျပီးသား မ႐ွိပါက အုန္းသီးတလံုးကို ျခစ္ျပီး အသံုးျပဳႏိူင္ပါတယ္
  • ပံုတြင္ျပထားေသာ အုန္းသီးမွဳန္႕တံဆိပ္မ႐ွိပါက တျခားတံဆိပ္ႏွင့္လာေသာ အုန္းသီးမွဳန္႕ကို သံုးႏိူင္ပါတယ္
မုန္႕လံုးအစာသြပ္ပံု
  • အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္တာနဲ႕ မုန္႕သားကို ကြမ္းသီးလံုးေလာက္ အေနေတာ္ဖဲ့ယူျပီး လံုးေပးပါ
  • တလံုးစာ ဖဲ့ထားေသာ မုန္႕သားကို မုန္႕သားညက္ေအာင္ လက္ႏွင့္ဆုတ္ေပးျပီး အရင္ဆံုး ၁၀လံုးစာရေအာင္ လံုးေပးပါ
  • မုန္႕အလံုးေလး ရျပီဆိုမွ မုန္႕လံုးကို အလယ္အခြက္ေလး ျဖစ္ေအာင္ လက္မႏွင့္ ဖိျပီး ခ်ဳိင့္ေလး လုပ္ေပးပါ
  • အခ်ဳိင့္ေလး ရျပီဆိုမွ အုန္းယိုထည့္ျပီး မုန္႕ဧ။္ေဘးသားကို အသာေလးယူျပီး လံုေအာင္ ျပန္ပိတ္ျပီး လက္ႏွစ္ဖက္ၾကားထည့္၍ လံုးသြားေအာင္ လံုးေပးပါ
  • ထိုနည္းအတိုင္း မုန္႕လံုး လံုးထားေသာ မုန္႕သားကုန္ေအာင္ အစာသြပ္ေပးပါ
ဖက္ထုတ္ပံု
  • ေရစိမ္ျပီး ေရေျခာက္ေအာင္ သုတ္ထားေသာ ငွက္ေပ်ာ႐ြက္ သို႕မဟုတ္ ၀ါး႐ြက္ကို ဆီႏွင့္သုတ္ေပးျပီး ကေတာ့ပံု ထိုးေပးပါ
  • ထိုအထဲမွာ လံုးထားေသာ မုန္႕လံုးကိုထည့္ျပီး လံုေအာင္ပိတ္ေပးကာ ပိုေနေသာအစကို ကပ္ေၾကးျဖင့္ ညွပ္ေပးပါ
  • ထုတ္ျပီးတာနဲ႕ ေပါင္းအိုးထဲမွာ ေမွာက္ရက္ပံုစံ စီျပီးထည့္ေပးပါ
  • ေပါင္းအိုးေအာက္ခံအိုးထဲမွာ ေရတ၀က္သာသာထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရဆူျပီဆိုမွ ဖက္ထုတ္ထည့္ထားေသာ ေပါင္းအိုးကိုတင္ျပီး အဖံုးအုပ္ကာ တနာရီ ေပါင္းေပးပါ
  • တနာရီ ျပည့္တာနဲ႕ အုန္းသီးသၾကား မုန္႕ဖက္ထုတ္ ပူပူေလး စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment