Monday 1 August 2016

ေမာ္လၿမိဳင္ မုန္႕ဟင္းခါး




မာမာတေယာက္က ခရီးသြားျခင္းကို မႏွစ္မ်ဳိ႕သူ ခရီးသြားျပီးတိုင္း စိတ္ပန္းလူပန္းနဲ႕ ေနမေကာင္းျခင္းက အျမဲျဖစ္ေလ့ ႐ွိပါတယ္ ေနမေကာင္းေပမဲ့လဲ စိတ္ထဲစားခ်င္တာ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ ထခ်က္ျပီး စားရေလေတာ့ အျမန္နဲ႔ အလြယ္ျပီးေစမဲ့ ေမာ္လၿမိဳင္မုန္႕ဟင္းခါးေလး ခ်က္မိျပန္ပါတယ္။

ျမိဳ႕အမည္တပ္ျပီး ေရးမိေပမဲ့ ေမာ္လျမိဳင္ေစ်း ေရာက္ေလတိုင္း စားဖူးခဲ့တဲ့ အရသာကို ျပန္လည္ ပံုေဖာ္ျခင္း မ်ွသာပါ ေမာ္လၿမိဳင္ မုန္႕ဟင္းခါးက အေရာင္ျဖဴျပီး အရည္က်ဲပါတယ္။

မာမာက င႐ုတ္သီး အေရာင္ေလး နည္းနည္းထည့္ျပီး ဆီသတ္ထားတာမို႕လို႕ အေရာင္ေလးေတာ့ ပါေနေပမဲ့ အရသာက ေမာ္လျမိဳင္မုန္႕ဟင္းခါး အတိုင္းပါဘဲ အျမန္အလြယ္ ခ်က္စားလို႕ရတာမို႕လို႕ ခ်က္စားၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္။


ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ - 1000 g
  2. ငါးခူ - 500 g
  3. ငါးငံျပာရည္ - လိုသေလာက္
  4. ဆား - လိုသေလာက္
  5. စပါးလင္ - ၆ပင္ (ဆီသတ္ရန္ ငါးျပဳပ္ရန္ ဟင္းအိုးထဲထည့္ရန္)
  6. ငွက္ေပ်ာအူ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  7. ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီးႀကီး ၂လံုး (ဆီသတ္ရန္ )
  8. ၾကက္သြန္နီ - အလံုးေသး ၁၈လံုးခန္႕ (ဟင္းရည္ထဲထည့္ရန္ )
  9. ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာႀကီးႀကီး အမႊာ ၂၀ခန္႕ (ဆီခ်က္ ခ်က္ရန္)
  10. ၾကက္သြန္ျဖဴ အမႊာႀကီးႀကီး ၅မႊာခန္႕ (ငါးဆီသတ္ရန္)
  11. ဆန္ေလွာ္မွဳန္႕ - ၁၀၀ဂရမ္
  12. ခ်င္း - တစ္လက္မခန္႕
  13. င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  14. နႏြင္းမွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  15. င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ - စားႏိူင္သေလာက္
  16. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း (ငါးဆီသတ္ရန္)
  17. ဆီ လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္ တစ္လံုး (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
  18. ထန္းလ်ွက္ခဲ - ကြမ္းသီးဆံလံုးေလာက္  ၂ခဲ
  19. ေရေအး - ၃လီတာခန္႕ (ဟင္းရည္ခ်က္ရန္ )
  20. ေရေအး -၂လီတာခန္႕ (ငါးျပဳပ္ရန္ ငါး႐ိုးအရည္ငင္ရန္)

ငါးျပဳပ္ရန္
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ငါးခူကို ထန္းလ်ွက္ခဲ ငါးငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း ဆား စပါးလင္၂ပင္ နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံုႏွင့္ ေရကို ငါးျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
  • ငါးက်က္ပါက ငါးျပဳပ္ရည္ကို ဖယ္ထားပါ
  • ငါးကိုအေအးခံျပီး အ႐ိုးအသား သတ္သတ္စီ ႏႊင္ေပးထားျပီး အ႐ိုးမ်ားကို စပါးလင္အ႐ိုးမ်ားႏွင့္ ေရာျပီးေထာင္းပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေရအနည္းငယ္ျဖင့္ အ႐ိုးမ်ားကို ငင္ေပးျပီး ဇကာျဖင့္စစ္ကာ အရည္ကိုယူထားပါ
ျပင္ဆင္ရန္
  • ငွက္ေပ်ာအူမွ အရင္႔မ်ားဖယ္ျပီ အႏုမ်ားကို ပါးပါးလီွးျပီလွ်င္ အေရာင္မမည္းေစရန္ နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္းခန္႕ႏွင့္ ေရေဖ်ာ္ကာ စိမ္ထားေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီ အလံုးႀကီးႀကီးကို အခြံခြာျပီး ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ အမႊာ၂၀ခန္႕ကို ဆီခ်က္ရန္ မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅မႊာခန္႕ကို ငါးဆီသတ္ရန္ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • ခ်င္းကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • စပါးလင္ ၂ပင္ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီ အလံုးေသးမ်ားကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  • စပါးလင္ ၂ပင္ ဟင္းအိုးထဲထည့္ရန္ ထုထားပါ
  • ဆန္ေလွာ္မွဳန္႔ကို ေရအနည္းငယ္ျဖင္႔ ေဖ်ာ္ထားေပးပါ
  • နံနံပင္ ပူစီနံတို႕ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ပဲေၾကာ္ ျပင္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ကို ျပင္ထားပါ

ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ခ်က္ရန္

  • ၾကက္သြန္ျဖဴ အမႊာ၂၀ေလာက္ကို မညက္တစ္ညက္ ေထာင္းေပးပါ
  • ဒယ္အိုးတစ္လံုးမွာ ဆီ လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ တစ္လံုးသာသာထည့္ပါ
  • မီးအပူေပးျပီး ဆီပူလာတာနဲ႕ နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ထည့္ျပီး ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေၾကာ္ေပးပါ
  • ေမႊးျပီးႂကြတ္လာတာနဲ႕ ပန္းကန္ထဲ ေျပာင္းထည့္ေပးထားပါ

ဆီသတ္ရန္

  • ဒယ္အိုးထဲသုိ႔ ဆီထည့္ျပီး ဆီပူလာလွ်င္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ စပါးလင္ ခ်င္းတုိ႔ကိုထည့္ျပီး ေမႊးလာတဲ့အထိ ေၾကာ္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ႏွင့္ နႏြင္းမွဳန္႔တို႔ကိုထည့္ျပီး မိနစ္၀က္ေလာက္ ေရာေမႊေပးပါ
  • ငါးအသားမ်ားႏွင့္ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတ၀က္ကို ထည့္ေမႊေပးပါ
  • ငါးဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာလ်ွင္ မီးပိတ္ေပးပါ

ဟင္းရည္ခ်က္ရန္


  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးႀကီးႀကီး တစ္လံုးထဲမွာ ငါးျပဳပ္ရည္ ငါးအ႐ိုး က်င္ထားေသာအရည္ ငွက္ေပ်ာအူ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း ငါးငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း ငါးဆီသတ္ႏွင့္ ထုထားေသာ စပါးလင္တို႕ကို ထည့္ေပးပါ
  • ငွက္ေပ်ာအူမ်ား  ႏူးလာပါက ေရ၃လီတာခန္႕ကို ထည့္ေပးပါ
  • ေရ ပြက္ပြက္ဆူလာလွ်င္ ေရေဖ်ာ္ထားေသာ ဆန္ေလွာ္မွဳန္႔ကို ထည္႔ျပီး ေရာေမႊေပးပါ
  • ဆန္မွဳန္႕မ်ား ခဲမသြားေစရန္ မၾကာမၾကာ ေမႊေပးပါ
  • ဆန္ေလွာ္မွဳန္႕မ်ား အရမ္းမပြခင္ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို အလံုးလိုက္ ထည့္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီမ်ား နူလာပါက အရသာျမည္း၍ လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  • မုန္႕ျပင္ ပန္းကန္လံုးထဲမွာ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ နံနံပင္ ပူစီနံ ၾကက္သြန္ဥ ပဲေၾကာ္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ ထည့္၍ အေပၚမွ မုန္႕ဟင္းရည္ ေလာင္းထည့္ကာ အရသာရွိစြာ ေမာ္လျမိဳင္မုန္႕ဟင္းခါးကို ႏွစ္သက္သလို သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment