Wednesday 10 August 2016

ပလာတာနဲ့ ပဲပြုပ်ဆီဆမ်း


ပလာတာ လုပ္နည္းေလး ေမးထားတာ ၾကာေနေပမဲ့ တစ္ေယာက္ထဲ ဂ်ဳံနယ္ ဆီကိုင္နုဲ႕ ဓါတ္ပံု႐ိုက္တာ အဆင္မေျပလို႕ တင္မေပးျဖစ္ခဲ့ပါဘူး ဟင္းခ်က္ blog ေလး စလုပ္ထဲက ဖုန္းက သံုးလံုး ကြန္ျပဴတာက ႏွစ္လံုး ကင္မရာက တစ္လံုး ပ်က္ခဲ့ရတယ္ အပူေငြ႕ဟပ္ျပီး ပ်က္သြားတာ ဆီအိုးထဲ ျပဳပ္က်တာ ေရေႏြးထဲ က်တာေတြနဲ႕ ကြန္ျပဴတာကေတာ့ ပံုတင္ စာေရး အသံုးမ်ားလို႕ ပ်က္ခဲ့တယ္ေပါ့႐ွင္။

စာဖတ္ျပီး လုပ္ရင္ေတာ့ လြယ္မေယာင္ပါဘဲ တစ္ကယ္လက္ေတြ႕လုပ္ေတာ့ အေလ့အက်င့္မ႐ွိရင္ ခက္ပါတယ္ ဆရာမျပ နည္းမက်ႏိူင္ေသာ မုန္႕လုပ္နည္း တစ္မ်ဳိးပါ အိမ္မွာလုပ္စားရန္ အဆင္ေျပေပမဲ႕ စီးပြားျဖစ္ လုပ္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ သင္တန္းမွာ လက္အသားက်ေအာင္ သင္ျပီးမွ လုပ္ေစခ်င္ပါတယ္။

ဒီေန႕ေတာ့ ပဲျပဳပ္ျပဳပ္မိတိုင္း အဆင္ေျပသလို လုပ္စားတဲ့ အထဲက ဒီတစ္ခါေတာ့ ပလာတာနဲ႕ ပဲျပဳပ္ဆီဆမ္းကိုတြဲျပီးစားဖို႕ ျပင္ထားပါတယ္ ပဲျပဳပ္နည္းလဲ ဒီblog မွာ တင္ေပးဖူးျပီးသားပါ ျပဳပ္ျပီးသား ပဲျပဳပ္ကို ဆီဆမ္းျပီး ပလာတာ႐ိုက္ကာ တြဲဖက္စားႏိူင္ေအာင္ ျပင္ဆင္ပံုေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ဂ်ံဳမွဳန္႕ - 150 g
  2. ေရ - 400 ml
  3. ဆီ - 50 g
  4. ေထာပတ္ - 30 g
  5. ၾကက္ဥ -ႏွစ္လံုး

ျပဳလုပ္ပံု

  • ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ေထာပတ္ႏွင့္ ဆီမွလြဲျပီး ဂ်ဳံမွဳန္႕ ၾကက္ဥႏွင့္ ေ႐တို႕ကိုထည့္ကာ မုန္႕သားညက္တဲ့အထိ ေသေသခ်ာ နယ္ေပးျပီး အ၀တ္ေရစို သန္႕သန္႕ႏွင့္ တနာရီေလာက္ အုပ္ေပးထားျပီး ႏွပ္ထားပါ
  • ႏွပ္ထားျပီးသား ဂ်ံဳသားကိုု အရြယ္တူ အလံုုးေလးမ်ား ၆ လံုုးခန္႕ ႐ြယ္တူလံုးျပီး စီထားေပးပါ
  • လက္မွာဆီသုုတ္ျပီး အလံုုးမ်ားကိုု ျပင္၍လံုုးကာ အ၀တ္အုုပ္၍ ၁၅မိနစ္မိနစ္ခန္႕ ထပ္ျပီး ႏွပ္ထားပါ
  • ပလာတာလုုပ္မည့္ စားပြဲမ်က္ႏွာျပင္သည္ ညီညာေနရပါမယ္ 
  • ထိုစားပြဲဧ။္ မ်က္ႏွာျပင္ကိုု ဆီႏွံ႕ေအာင္ သုုတ္ထားျပီး ဂ်ံဳလံုုးတခုုယူကာ လက္ေခ်ာင္းေလးမ်ားျဖင့္ အသာ ဖိျပီးျဖန္႔ေပးပါ
  • လက္ေခ်ာင္းေလးမ်ားျဖင့္ ျဖန္႕ျပီးတာနဲ႕ မုန္႕လွိမ့္ေသာ ဒလိမ့္တံုးျဖင့္လွိမ့္ကာ ရသေလာက္ အျပန္႕ႀကီးႀကီး ရေအာင္ ျဖန္႕ေပးပါ
  • လွိမ့္၍ျပန္႕လာေသာ ဂ်ဳံသားဧ။္ ေဘးေထာင့္စြန္း ႏွစ္ဘက္ကို လက္ႏွင့္ကိုင္ျပီး ေလထဲထိ ေျမာက္ေအာင္  အျပန္အလွန္ ႐ိုက္ေပးပါ
  • လက္က်င့္သားမ႐ွိပါက အလြယ္တကူ မလုပ္ႏိူင္ေသာ ပလာတာလုပ္နည္း ျဖစ္တဲ့အတြက္ အ၀တ္စတစ္ခုႏွင့္ အရင္ဆံုး ေလ့က်င့္ျပီးမွ ပလာတာကို လုပ္သင့္ပါတယ္
  • ဂ်ဳံသားပါးလွပ္လွပ္ေလး ရလာတာနဲ႕ ဆီကိုလက္ႏွင့္ဆုတ္ယူကာ ဂ်ဳံျပားေပၚမွာ လက္နဲ႕ လိုက္ေတာက္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ထိပ္တစ္ဖက္မွ ယပ္ေတာင္ေခါင္းပံုစံ စုစည္းလိပ္ယူကာ အလယ္ဗဟုိကို ထိုးထည့္ျပီး အစကို သိမ္းလိုက္ပါ
  • အားလံုးကို အထက္ပါ ပံုစံအတိုင္း လုပ္ေပးျပီးတာနဲ႕ မုန္႕လံုးမ်ားကို ဆီႏွင့္လိုက္ေတာက္ေပးကာ အ၀တ္စႏွင့္ ၁၅မိနစ္ေလာက္ ထပ္၍အုပ္ေပးျပီး မုန္႕သားေသေအာင္ ႏွပ္ေပးပါ
  • ပလာတာေၾကာ္ရန္ ဒယ္ျပားကို ေထာပတ္ထည့္ျပီး အပူေပးထားျပီး ေထာပတ္ပူလာတာနဲ႕ မီးကိုအလယ္အလတ္ေလာက္အထိ ေလ်ွာ့လိုက္ပါ
  • ဆီ၀ေနေသာ ဂ်ဳံလံုးကို တစ္လံုးျခင္းယူကာ ဒလိမ့္တုံးႏွင့္ ျဖန္႕ေပးျပီး ဒယ္ျပားထဲ ထည့္ေပးပါ
  • အျပင္သား ႂကြတ္လာျပီဆိုရင္ ေနာက္တဖက္ကို လွန္၍ေၾကာ္ေပးပါ 
  • ႏွစ္ဖက္လံုး က်က္တာနဲ႕ ပလာတာ ေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ
  • ပလာတာကို မစားခင္ လက္၀ါးႏွစ္ဖက္ၾကား ေဒါင္လိုက္ထည့္ကာ ခပ္ဖြဖြေလး ႐ိုက္ေပးပါက အသားေလးမ်ား မြထြက္လာတာနဲ႕ ဖြာေပးျပီး ႏွစ္သက္သလို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment