Tuesday 2 August 2016

ကြက်ဆီထမင်း








ဘယ္အခ်ိန္မွာဘဲ စားစား မ႐ိုးအီႏိူင္တဲ့ အရသာ ထမင္းတစ္မ်ဳိးပါ  ၅ေယာက္စာအတြက္ ခ်က္နည္းကို ေရးေပးထားပါတယ္ ၾကက္ဆီပါတဲ့အတြက္ အနည္းငယ္ အီတဲ႔ဖက္ ႏြယ္ပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ အမ်ားႀကီး မစားႏိူင္ပါဘူး မိသားစု နည္းရင္ေတာ့ ခ်င့္ခ်ိန္ျပီး ခ်က္ေစခ်င္ပါတယ္ မာမာျပင္ဆင္ထားျပီး ခ်က္ရတာ လြယ္ကူကာ စားလို႕အရမ္းေကာင္းတဲ့ ၾကက္ဆီထမင္း ခ်က္နည္းေလးကို မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  1. ၾကက္ေပါင္ - တစ္ကီလိုခန္႕
  2. ဘာစမာတီဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ေလးဗူး
  3. ၾကက္အဆီဖတ္ - ငါးခုခန္႕ (သို႕မဟုတ္) ၾကက္အရည္ခြံ - ငါးခုခန္႕
  4. စပါးလင္ - ရွစ္လက္မခန္႕
  5. ၾကက္သြန္နီ - ခပ္ႀကီးႀကီး တစ္လံုး
  6. ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာႀကီးႀကီး အမႊာ ႏွစ္ဆယ္ခန္႕ (အခ်ဥ္စပ္ရန္ ၾကက္ျပဳပ္ရန္ႏွင့္ ဆန္ဆီသတ္ရန္  ခြဲသံုးပါ)
  7. ၾကက္သြန္မိတ္ - ၃ပင္
  8. ခ်င္း - ႏွစ္လက္မခန္႕ (အခ်ဥ္စပ္ရန္ ၾကက္ျပဳပ္ႏွင့္ ဆန္ဆီသတ္ရန္ ခြဲသံုးပါ )
  9. နံနံပင္ - အနည္းငယ္
  10. င႐ုတ္သီးစိမ္း - ငါးေတာင့္
  11. သံပုရာသီး - တစ္ျခမ္း
  12. ပ်ားရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း ပ်ားရည္မ႐ွိက သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  13. ပဲငံျပာရည္အက်ဲ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  14. သခြားသီး - အနည္းငယ္
  15. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း  ႏွစ္ဇြန္းခြဲ (ဟင္းခ်ဳိႏွင့္ ၾကက္ျပဳပ္တြင္သံုးရန္)
  16. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခြဲ ( ၾကက္ျပဳပ္ထဲႏွစ္ဇြန္းထည့္ရန္ႏွင္႔ ပိုတာကို ဟင္းခ်ဳိရည္ထဲ ထည့္ရန္)
  17. ေရ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
  18. ၾကက္ျပဳပ္ရည္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ရွစ္ဗူး (ထမင္းခ်က္ရန္)
ၾကက္သားျပဳပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ၾကက္ေပါင္သားကို သန္႕စင္ေအာင္ ေဆးေပးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ  ေလးမႊာကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပား႐ိုက္ေပးထားပါ  
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ေလးျခမ္း စိတ္ထားပါ
  • ခ်င္းခပ္ပါးပါး ခြန္ႏွစ္ျပားခန္႕ကို အခြံခြာျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး ဓါးျပားရိုက္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္မိတ္ကို တစ္လက္မ အရွည္ခန္႔ လွီးထားပါ
  • စပါးလင္ကို ႏွစ္လက္မအ႐ြယ္ ေလးပိုင္းပိုင္း၍ အနည္းငယ္ ထုေပးထားပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ၾကက္သား ခ်င္း ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ အခ်ဳိမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း ၾကက္သြန္ျဖဴ  ေလးမႊာ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္မိတ္တို႕ႏွင့္ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ကာ ဟင္းရည္မ်ား ေ၀မက်ေစရန္ အဖံုးမဖံုးဘဲ မီးအားေကာင္းေကာင္းနဲ႕ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ဟင္းရည္မ်ား ဆူလာျပီ ဆိုတာနဲ႕ မီးကိုအေနေတာ္သို႕ ေလ်ွာ့ကာ အဖံုးဖံုးျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
  • စုစုေပါင္း နာရီဝက္ခန္႕ျပဳပ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ အေအးခံျပီး မိမိႏွစ္သက္သည့္ပံုစံ ခုတ္ေပးထားပါ
ထမင္းခ်က္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  • ဆန္ကို ေရေဆးျပီး စစ္ထားပါ
  • ခ်င္း လက္တစ္ဆစ္ေလာက္ကို အခြံခြာျပီး ေထာင္းထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄မႊာကို အခြံခြာျပီး ေထာင္းထားပါ
  • ဆား အနည္းငယ္ကို ျပင္ထားပါ
  • ၾကက္အဆီဖတ္ကို ေရေဆးထားပါ
  • ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • ဒယ္အိုးတစ္လံုးကို အပူေပးပါ
  • ပူလာတာနဲ႕ ဆီ ၾကက္ဆီဖတ္ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ ခ်င္းတို႕ကို ထည့္ျပီးေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္ဆီဖတ္မ်ား ေပ်ာ္လာျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ခ်င္းတို႕ေမႊးလာပါက မေပ်ာ္္ေသးတဲ့ ၾကက္ဆီဖတ္မ်ားကို ဖယ္ေပးျပီး လႊင့္ပလိုက္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေရေဆးျပီး စစ္ထားေသာ ဆန္ကို ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးျပီး ဆန္သားၾကည္လာတာနဲ႕ ေၾကာ္ထားေသာဆန္ႏွင့္ ၾကက္ျပဳပ္႐ည္ကို ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ရွစ္ဗူးထည့္ျပီး ခ်က္ေပးပါ
  • မိမိသံုးေသာ ဆန္အေနအထားေပၚ မူတည္ျပီး ေရကိုထည့္ပါ 
  • ဆန္ေပ်ာ့ကို ခ်က္ပါက ပံုမွန္အတိုင္း ေရကိုထည့္ျပီး  ဆန္မာကို သံုးပါက ေရပိုထည့္ပါ
  • ဆန္အမာ သံုးထားသည့္အတြက္ ေရကိုပိုျပီး သံုးထားပါတယ္
  • ထမင္းအိုး ေရဆူလာပါက အထက္ေအာက္ သမေအာင္ ႏွစ္ခ်က္ သံုးခ်က္ေလာက္ ေမႊေပးပါ
  • ထမင္းအိုး ခလုပ္တက္ပါက ၾကက္ဆီထမင္း က်က္ပါျပီ
  • ထမင္းႏွင့္ တြဲစားရန္ သခြားသီးကို လွီးေပးထားပါ
  • အားလံုး အဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ ႏွစ္သက္သလို ျပင္ဆင္ေပးျပီး စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။
ၾကက္ဆီထမင္းႏွင့္ တြဲစားရန္ sauce စပ္ရန္
  • ခ်င္း လက္တဆစ္ခန္႕ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
  • နံနံပင္ကို မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
  • ပဲငံျပာရည္ သံပုရာရည္ ပ်ားရည္တို႕ကိုျပင္ထားပါ
  • ပ်ားရည္ သို႕မဟုတ္ သၾကားကို ျပင္ထားပါ
  • ေရေႏြး အေအးခံျပီးသား ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းကို ျပင္ေပးထားပါ
  • ဇလံုထဲမွာ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အကုန္ထည့္ျပီး ေဖ်ာ္ေပးပါ

ဟင္းခ်ဳိရည္ခ်က္ရန္

  • ၾကက္ဆီထမင္း ခ်က္ရာတြင္ ပိုေနေသာ ၾကက္႐ိုးမ်ားကို ေရသင့္႐ံုထည့္ျပီး ဆားႏွင့္အခ်ဳိမွဳန္႕ထည့္ကာ ေရဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ဆူလာပါက အ႐သာျမည္းျပီး ၾကက္သြန္မိတ္ႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းကို အနည္းငယ္ ခပ္ေပးပါ
ၾကက္ဆီထမင္း စားရန္ မိသားစု နည္းတဲ့အတြက္ ၾကက္သားႏွင့္ဆန္ကို သင့္႐ံုေလးဘဲ ခ်က္ထားပါတယ္ မိသားစု ၅ေယာက္စာအတြက္ အထက္ပါ ႏံူးထားအတိုင္း ခ်က္ေပးပါ။

No comments:

Post a Comment