Friday 5 August 2016

ကြက်တောင်ပံ ချဉ်စပ်




မကုန္ႏိူင္လြန္းေသာ ၾကက္ေတာင္ပံ အဖ်ားေလးေတြကို ဒီေန႕ေတာ့ မြန္ဟင္းေခၚမလား ကရင္ဟင္းေခၚမလား ကရင္ျပည္နယ္မွာ ေနတုန္းက တစ္မုန္းေသာက္ခဲ့ရတဲ့ အရည္ေသာက္ေလး ခ်က္လိုက္ျပန္ပါျပီ မရမ္းျပား အေျခာက္ေလးေတြလဲ ႐ွိေနေတာ့ စားခ်င့္စဖြယ္ ျပင္ဆင္လိုက္ျပန္ျပီေပါ့႐ွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ၾကက္ေတာင္ပံ အဖ်ား - အေခ်ာင္း ၃၀ခန္႕
  2. မုန္႕ဟင္းခါးဖတ္ - 350 g 
  3. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  4. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
  5. ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅မႊာ
  6. နံနံပင္ - လိုသေလာက္
  7. င႐ုတ္သီးစိမ္း - ဆယ္ေတာင့္
  8. ပဒဲေကာ galanga အမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  9. မရမ္းျပား အေျခာက္  - ၅ခုခန္႕
  10. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  11. စပါးလင္ - ၃ပင္
  12. င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  13. မုန္႕ဟင္းခါးဖတ္ - လိုသေလာက္
  14. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  15. ေရေႏြး - ၈ခြက္ခန္႕
  16. ေရေအး - လိုသေလာက္ ၾကက္႐ိုးျပဳပ္ရန္

ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္ေတာင္ပံမ်ားကို ေရေႏြးပူပူထဲမွာ ၂မိနစ္ခန္႕ျပဳပ္ေပးျပီး အရည္ကို သြန္ေပးပါ
  • ေရေႏြးသြန္ျပီးတာနဲ႕ ေရေအးႏွင့္ တစ္ထပ္ေဆးေပးပါ
  • ေရေႏြးကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးျပီး ဗီနီကာႏွင့္ ဆားထည့္ကာ ၾကက္ေျခေထာက္မ်ားကို တစ္မိနစ္ေလာက္ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ေရေအးႏွင့္ စင္ေအာင္ေဆးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ေထာင္းထားပါ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး ေထာင္းထားပါ
  • ပဒဲေကာမွဳန္႕ကို ျပင္ထားပါ
  • ပဒဲေကာမ႐ွိပါက ခ်င္းကို အစားထိုးျပီးသံုးရန္ ေထာင္းထားပါ
  • စပါးလင္ကို အနည္းငယ္ေက်သြားေအာင္ ထုထားပါ
  • ေရေႏြးကို လိုသေလာက္ ျပင္ထားပါ
  • နံနံပင္ကို ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ
  • ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီကိုအပူေပးျပီး ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ င႐ုတ္သီးစိမ္း ပဒဲေကာမွဳန္႕ နွင့္ ငရုတ္သီးစိမ္း) နွင့္နႏြင္းမႈန္႔ ကို မီးအေနေတာ္ျဖင့္ ေမႊးလာေအာင္ ေမႊေၾကာ္ေပးပါ
  • ေၾကာ္ထားေသာ အဖတ္မ်ား ေမႊးလာျပီး ေတာ္ေတာ္ႏြမ္းလာတာနဲ႕ ငါးငံျပာရည္ထည့္၍ မိနစ္၀က္ေလာက္ ေၾကာ္လိုက္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ အခ်ဳိမွဳန္႕ ထုထားေသာ စပါးလင္ မရမ္းျပားအေျခာက္ ၾကက္ေတာင္ပံတို႕ထည့္ကာ  အထက္ေအာက္ေမႊေပးျပီး မီးအေနေတာ္ႏွင့္  တစ္မိနစ္ေလာက္ ေမႊေၾကာ္ေပးပါ
  • ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕ ေရတစ္၀က္ထည့္ကာ အိုးအဖံုးဖုံး၍ ေရဆူျပီး ၁၅မိနစ္ေလာက္ အထိတည္ေပးပါ
  • ေရဆူခ်ိန္ ျပည့္တာနဲ႕ ေနာက္ထပ္က်န္ေနေသာ ေရကိုထပ္ထည့္ျပီး ၾကက္ေျခေထာက္ ႏူးလာေအာင္ ထပ္တည္ေပးပါ
  • ေရကို မိမိႏွစ္သက္သလို ရႏိူင္ေအာင္ လိုတိုးပိုေလ်ွာ့ ခ်င့္ခ်ိန္ေပးပါ
  • ၾကက္ေတာင္ပံမ်ား ႏူးလာတာနဲ႕ င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ ခပ္ကာ အရသာကို လိုသလိုျမည္းျပီး ျပင္ေပးပါ
  • ပူစပ္ျပီး ခ်ဥ္ခ်ဥ္ငံငံစပ္စပ္ ဟင္းရည္ ေမႊးေမႊးေလးကို ႏွစ္သက္သလို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ 
  • ဟင္းရည္အား ဒီအတိုင္း ေသာက္ႏိူင္သလို မုန္႔ဖတ္ျဖင့္ တြဲဖက္၍ နံနံပင္ထည့္ေပးျပီး အရသာရိွစြာ ေသာက္ႏိူင္ပါၿပီ။

No comments:

Post a Comment