Monday 27 February 2017

လယ်တောဟင်းရည် သောက်ဆမ်းဟင်း



ဒီေန႕ေတာ့ ျခံထဲက ပန္းအိုးေလးေတြနဲ႕ စိုက္ထားတဲ့ အသီးအ႐ြက္ေတြခူးျပီး ခ်ဥ္ရည္ဟင္းေလး တစ္မယ္ခ်က္ပါမယ္ ငယ္ငယ္က မိသားစုေတြ ျခံထဲသြားတိုင္း ခ်က္စားျဖစ္တဲ့ ဟင္းေလးျဖစ္ျပီး အသားမပါေပမဲ့ စားျမိန္ဟင္းေလးျဖစ္လို႕ ခ်က္စားၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. မုန္​ညႇင္​းစိမ္​း - ငါးပင္ခန္႕ 
  2. ႐ံုးပေတသီး - ၁၅ေတာင့္ခန္႕ 
  3. ပန္းေဂၚဖီ - အေနေတာ္ သံုးခက္
  4. ၾကက္​သြန္​နီ - အေနေတာ္ တစ္လုံး
  5. ၾကက္သြန္ျဖဴ - ခပ္ႀကီးႀကီး တစ္မႊာ
  6. ခ်င္​း​ - လက္တစ္ဆစ္ခန္႕
  7. င႐ုတ္​သီးစိမ္​း - စားႏိူင္ေလာက္
  8. နံနံပင္​ - အနည္းငယ္
  9. မန္က်ည္းမွည္႔ - ကြမ္းသီးဆံလံုးသာသာ
  10. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း 
  11. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  12. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္ းႏွစ္ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  • မုန္​ညႇင္​းရြက္​​ေတြကို ႏုတဲ့အပိုင္​း​ေလး​ေတြကို အရင္ေရြးၿပီး အေနေတာ္ လွီးျဖတ္ေပးထားပါ
  • အနည္းငယ္ရင့္ေသာ အ႐ိုးတံရဲ႕ အ​ေပၚ​ေၾကာ​ေတြကို ခြာပလိုက္ျပီး ႏုတဲ့အပိုင္​း​ေလး​ေတြကို ေရြးယူျပီး လွီးေပးပါ ျပီးတာနဲ႕ ေရ​ေဆးၿပီး ေရစစ္​ထားေပးပါ
  • ပန္းေဂၚဖီကိုအခက္ေလးေတြရေအာင္ လွီးေပးျပီး ေရေဆးထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီႏွင္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာငရုတ္သီးမွဳန္႔ႏွင္႔ ေရာျပီး  ေထာင္းထားပါ
  • မန္က်ည္းသီးမွည့္ကို ေရတစ္ထပ္ေဆးျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ကာ ေရစိမ္ထားပါ
  • ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ခပ္ပါးပါး ႐ွည္႐ွည္ေလးေတြ လွီးထားပါ
  • ႐ံုးပေတသီးကို အေတာင့္လိုက္ ေရေဆးကာ ထက္၀က္ပိုင္းျပီး လွီးထားပါ
  • နံနံပင္ကို ေရေဆးထားကာ အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  • င႐ုပ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး အညွာေခြ်ကာ အေတာင့္လိုက္ထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ပန္းေဂၚဖီ မုန္​ညႇင္​းရြက္​​ႏွင့္အတူ ေထာင္းထားေသာ ငရုတ္သီးေထာင္း ဆား အရသာမွဳန္႕တို႕ကို ထည့္နယ္ေပးပါ 
  • ျပီးတာနဲ႕ ေရအနည္းငယ္ထည့္ကာ အိုးအဖံုးအုပ္ျပီး အပူ​ေပးပါ
  • အဖုံးကို မဖြင္​့ဘဲ အပူေငြ႔နဲ႕ ပန္းေဂၚဖီႏွင့္ မုန္​ညႇင္​း​ေတြကို ႏူးအိ​ေအာင္​ လုံးခ်က္​ေပးပါ
  • အိုးထဲမွ မုန္​ညႇင္​း​မ်ား အ​ေရာင္​​ေျပာင္​းၿပီး ႏူးအိ​လာတာနဲ႕ င႐ုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ ေရအနည္းငယ္ ထည့္ေပးပါ
  • ေရဆူလာတာနဲ႕ ေရစိမ္ထားေသာ မန္က်ည္းသီးမွည္႔ကို အရည္ကိုဘဲ ထည့္ေပးပါ
  • ေရကို အေနေတာ္ ထည့္ေပးကာ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးျပီး လွီးထားေသာ ႐ံုးပေတသီးမ်ားကို ထည့္ေပးပါ
  • ႐ံုးပေတသီး ထည့္ေပးျပီး ဟင္းရည္အိုးကို ၃မိနစ္ေလာက္ ပြက္ပြက္ဆူေစျပီး မီးပိတ္ေပးပါ
  • စားခါနီး ဟင္းပြဲမျပင္ခင္ ပူေနေသာ ဟင္းရည္ထဲသို႕ နံနံပင္ ထည့္ေမႊေပးကာ ခ်ိဳခ်ဳိ ခ်ဥ္ခ်ဥ္​ စပ္စပ္ ပူပူရိွန္​း​႐ွိန္းေလးနဲ႕ ေမႊးျပီးအရသာေကာင္းလြန္းတဲ့ လယ္ေတာဟင္း  အရည္ေသာက္ဆမ္းကို စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment