ငါးျမင္းလို႕နံမည္တပ္ေပမဲ့ ျမန္မာျပည္မွာ ေမြးျမဴေရးငါးတန္ကို ငါးျမင္းလို႕ နံမည္တပ္တယ္ဘဲ ထင္ပါတယ္ ငါးျမင္းအစစ္က ငါးအသားက အ၀ါေရာင္ဘက္ကိုသန္းျပီး စားရတာ ပိုျပီးႏူးညံ့ပါတယ္။
ငါးတန္ငါးကေတာ့ အနံ႔သိပ္မၾကိဳက္တဲ႔အတြက္ ခ်က္စားရတာထက္ ငါးဆားနယ္လုပ္ျပီး ေၾကာ္စားရတာ ပိုျပီးေကာင္းပါတယ္ ဒါေၾကာင့္မို႕လို႕ ငါးဆားနယ္လုပ္ကာ ေၾကာ္ထားတဲ့ ငါးဆားနယ္ ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ငါးျမင္း (ငါးတန္) - တစ္ကီလို
- ဆီ - စားပြဲတင္ဇြန္းႀကီး ၂ဇြန္း
- င႐ုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
- နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
- ဆားၾကမ္း - ထမင္းစာဇြန္းေမာက္ေမာက္ ၃ဇြန္း
- ငါးကိုအေကာင္လိုက္ ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ ပိုင္းေပးပါ။
- ငါးႏွင့္ဆားတို႕ကို ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲထဲ့ျပီး ႏွံ႕ေအာင္ေမႊေပးပါ။
- ပန္းကန္ျပား သို႕မဟုတ္ ဇလံုတစ္ခ်ပ္ခံျပီး ဆားနယ္ထားေသာ ငါးမ်ားကို စီျပီးထဲ့ေပးပါ။
- ငါးထဲ့ထားေသာ ပန္းကန္ျပားကို ပလပ္စတစ္အိတ္နဲ႕လံုေနေအာင္ပိတ္ျပီး အေပၚမွ အေလးတစ္ခုခုနဲ႕ ဖိထားပါ။
- ဖိထားေသာ ငါးထဲမွ ဆားရည္မ်ား အျပင္သို႕ က်မလာေစရန္ ေအာက္မွ ပန္းကန္တခု ထပ္ခံေပးထားပါ။
- အိမ္တြင္းမွာ႐ွိတဲ့ အခန္းအပူခ်ိိန္နဲ႕ဘဲ ထားထားပါ။
- ၂ရက္၃ရက္အတြင္း ထားလိုက္ရင္ ငါးဆားနယ္ ရပါျပီ။
ေၾကာ္ရန္အတြက္
- ငါးဆားနယ္ကို ဆားအငံ ေပါ့ေစရန္ ေရအနည္းဆံုး ၅ထပ္ေလာက္ ေဆးေပးပါ။
- အငံေတာ္ေတာ္ေလး ေပါ့ေစခ်င္ရင္ေတာ့ ဆန္ေဆးေရမွာ ၁၀မိနစ္ေလာက္ စိမ္ျပီးမွေဆးေပးပါ။
- င႐ုတ္သီး အေျခာက္ေတာင့္တို႕ကို ျပင္ထားပါ။
- ဆီကိုဒယ္အိုးထဲမွာ ထည္႔ေပးျပီး မီးအလယ္အလတ္ေလာက္နဲ႕ အပူေပးပါ။
- ဆီပူလာပါက နႏြင္းမွဳန္႕အနည္းငယ္ ထဲ့ေပးပါ။
- ျပီးတာနဲ႔ ငါးဆားနယ္ကို ထဲ့ေၾကာ္ေပးျပီး တစ္ဖက္က်က္ရင္ တစ္ဖက္ကို လွန္ေပးပါ။
- ႏွစ္ဖက္လံုးက်က္ရင္ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားပါ။
- ေၾကာ္ျပီးလို႕ ပိုေသာဆီကို ဖယ္ေပးျပီး ဒယ္အိုးထဲမွာ အနည္းငယ္ခ်န္ထားကာ မီးပိတ္ေပးပါ။
- မီးဖိုမွ လက္က်န္အပူရွိန္ႏွင္႔ ထိုဆီထဲသို႕ င႐ုတ္သီးေတာင့္ကိုထဲ့ကာ ညိဳေရာင္သန္းလာတဲ့ထိ ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ထားပါ။
- ျပီးတာနဲ႕ငါးဆားနယ္ေၾကာ္ႏွင့္ င႐ုတ္သီးေတာင့္ေၾကာ္ကို ပန္းကန္ထဲထည့္ကာ ျပင္ေပးျပီး ဒန္႕ဒလြန္႐ြက္ဟင္းခါး ဒန္႕ဒလြန္႐ြက္ အ႐ြက္ႏုေလးမ်ား ျပဳပ္ကာ တြဲဖက္၍ စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment