Saturday, 13 January 2018

ခ်ဥ္ငံစပ္ အသုပ္​စံု







တခါတေလ ဆိုတာထက္ ေန႔တိုင္းစားရလဲ အရမ္းၾကိဳက္တဲ႔ အသုပ္စံု သုပ္နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ခ်က္ထားေသာ ထမင္း - တရုုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ အလတ္ ၃လံုးစာ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အေနေတာ္ ၅လံုး
  • ပဲပင္ေပါက္ -၂ဆယ္သား
  • ၾကက္သြန္နီ - ဥၾကီးၾကီး တလံုး (ဆီခ်က္ ခ်က္ရန္ )
  • င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - စားႏိူင္သေလာက္ ( အသုပ္ႏွင့္စားရန္ )
  • ဆီ - ၃ဆယ္သား (ဆီခ်က္၂မ်ဳိးခ်က္ရန္)
  • ငါးငံျပာရည္ - လိုသေလာက္
  • ဆား - လိုသေလာက္
  • အခ်ိဳမွဳန္ ့ - လိုသေလာက္
  • ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ - လိုသေလာက္
  • မက်ည္းသီးမွည့္ - အနည္းငယ္ (ေရေႏြးလက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ ၂လံုးစာေလာက္ျဖင့္ စိမ္ထားပါ )
  • ပဲအက်က္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  • ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႔ - လိုသေလာက္
  • င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  • ေခါက္ဆြဲဖတ္ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္အလတ္ တလံုးစာ
  • ခပ္ပါးပါး လွီးထားေသာ ေဂၚဖီ တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္အလတ္ တလံုးေမာက္ေမာက္
  • ခပ္ပါးပါး လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေသး တလံုးစာ
  • ႏူးေနေအာင္ျပဳပ္ျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားေသာ အာလူး တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေသး တလံုးစာ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း စားႏိူင္သေလာက္

ထမင္းဆုတ္လံုး လုပ္ရန္ျပင္ဆင္ပံု

  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ဒယ္အိုုးထဲထည့္ျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ကာ အခြံမ်ား ကြာထြက္လာေအာင္ျပဳတ္ေပးပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား ေအးလာပါက ကြာထြက္ေနေသာ အခြံမ်ားကို ခြာျပီးဖယ္ကာ အထဲမွ အေစ့မ်ားကို ဖယ္လိုက္ပါ 
  • ျပဳပ္ျပီးအခြံခြာထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကို အိုုးထဲမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း နွင့္ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္တိုု ့ကိုုထည့္ျပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားေက်ျပီး ေရခမ္းသည္အထိ ခ်က္ေပးပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ ဇလုုံတခုုထဲမွာ အေအးခံထားေသာ ထမင္း ခရမ္းခ်ဥ္သသီးအႏွစ္ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္တိုု ့ျဖင့္ နယ္ေပးပါ
  • နယ္ထားေသာ ထမင္းမ်ားကိုု အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ လက္တဆုတ္စာ အလုုံးေလးေတြ လုုံးထားေပးပါ
ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ခ်က္ရန္
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ဆီကိုအပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံုထည့္ျပီး ၾကက္သြန္နီကိုထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ၾကက္သြန္နီမ်ား ႂကြတ္လာတာနဲ႕ ဆယ္ျပီးအေအးခံထားပါ
  • ဆီကိုလဲ အေအးခံထားပါ 
  • ၂မ်ဳိးလံုး ေအးေတာ့မွ ျပန္ေရာထားပါ
ဟင္းခါးခ်က္ရန္
  • ေဂၚဖီ အၾကမ္းဖတ္ - အနည္းငယ္ (ဟင္းခါးခ်က္ရန္ ခပ္ထူထူ လွီးထားပါ)
  • ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ - အနည္းငယ္ 
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ (မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ)
  • င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ေရ တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္အလတ္ ၂လံုးစာကို ဆား အခ်ဳိမွဳန္႕ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕တို႕ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရဆူတာနဲ႕ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ ေဂၚဖီ င႐ုတ္ေကာင္းႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ကာ ေရဆူေအာင္ ထပ္တည္ေပးျပီးရင္ ေဂၚဖီဟင္းခါးရပါျပီ။
အသုပ္သုပ္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ဇလံုတလံုးထဲမွာ မိမိႏွစ္သက္ရာ ထမင္းခ်ဥ္လံုးႏွင့္ ေခါက္ဆြဲ ပဲပင္ေပါက္ အာလူး ေဂၚဖီတို႕ကို တပြဲစာထည့္ကာ ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ င႐ုတ္သီးဆီခ်က္ ငံျပာရည္ အခ်ဳိမွဳန္႕ မက်ည္းမွည့္ရည္ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႔ ပဲအက်က္မွဳန္႕တို႕ကို သင့္သလိုထည့္ကာ ခပ္ဖြဖြနယ္ေပးပါ
  • အသုပ္သုပ္ရာမွာ တေယာက္နဲ႕တေယာက္ အႀကိဳက္မတူႏိူင္တဲ့အတြက္ မိမိႏွစ္သက္သလို ႏွစ္သက္ရာ အစာမ်ားထည့္ျပီး သုပ္စားႏိူင္ပါတယ္
  • ထမင္းနယ္သုပ္ အသုပ္စံု ရျပီဆိုတာနဲ႕ င႐ုတ္သီးစိမ္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ေဂၚဖီဟင္းခါးတိုု ့ျဖင့္ အရသာရွိစြာ သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ

1 comment:

  1. စားခ်င္လုုိက္တာမမာေရ။
    အုုိင္အိုုရာ

    ReplyDelete