Friday 5 January 2018

ကြက်အမြစ်သုပ်








ဒီေန႔ေတာ႔ ေစ်းသြားဈယ္ရင္းက ေစ်းမွာၾကက္အျမစ္ေလးေတြ ေတြ႔တာနဲ႔ ဝယ္လာျဖစ္ပါတယ္ ၾကက္အျမစ္ေလးေတြကို အျမဲတမ္းေတာ႔ မစားျဖစ္ေပမဲ႔ တစ္ခါတစ္ေလ စားခ်င္စိတ္ေလး ျဖစ္တတ္ပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ဒီေန႔ေတာ႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ၾကက္အျမစ္ ေဆးနည္းနဲ႔ သုပ္နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။

ၾကက္အျမစ္ေဆးနည္း

  1. ၾကက္အျမစ္ အထဲမွ အစာအိတ္ မေပါက္ေအာင္ ဓါးထက္ထက္ႏွင္႔ ခြဲေပးပါ
  2. ျပီးတာနဲ႔ အစာအိတ္ကို ဖယ္ေပးလိုက္ပါ
  3. အစာအိတ္ ဖယ္ျပီးတာနဲ႔ ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ဆား ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း နႏြင္းမွဳန္႔လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ႏွင္႔ ၾကက္အျမစ္မ်ား ထည္ေပး႔ကာ ခပ္နာနာ နယ္ေပးပါ
  4. ပထမ တစ္ၾကိမ္ နယ္ျပီးတာနဲ႔ ေရႏွစ္ထပ္ေလာက္ ေဆးေပးပါ
  5. ေရေဆးျပီးေသာ ၾကက္အျမစ္မ်ားရဲ ႔အတြင္းဖက္အပိုင္းကို ဓါးျဖင္႔စိတ္ရွည္ရွည္ လိုက္ျခစ္ေပးပါ
  6. အယိအရြဲမ်ား ထြက္လာေအာင္ ျခစ္ေပးျပီး ေရႏွင္႔တစ္ထပ္ ေဆးခ်လိုက္ပါ
  7. ေနာက္တစ္ၾကိမ္ ဆား ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္တို႔ ထပ္ထည္႔ျပီး ခပ္နာနာ နယ္ေပးပါ
  8. ျပီးတာနဲ႔ ေရ ၅ထပ္ေလာက္ႏွင္႔ စင္ေအာင္ ေဆးေပးပါ
  9. အားလံုး စင္ေအာင္ ေဆးျပီးေတာ႔မွ အျမစ္မ်ားကို ေလးစိတ္စိတ္ကာ တစ္စိတ္ကို သံုးခ်က္ေလာက္ လိုက္မႊန္းေပးပါ
  10. အနံ႔ အသက္ အယိအရြဲမ်ား စင္ပါက မိမိႏွစ္သက္သလို ခ်က္စား ျပဳပ္စားရန္ ျပင္ဆင္ႏိူင္ပါျပီ။

အသုပ္သုပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ေရစင္ေအာင္ ေဆးထားေသာ ၾကက္အျမစ္ - 250 g
  2. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  3. ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ခန္႕
  4. ခေနာၾကက္သားမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  5. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံးေ
  6. ေဂၚဖီ - တစ္စိတ္
  7. နံနံပင္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  8. သံပုရာသီး - တစ္ျခမ္း
  9. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  10. ပဲအက်က္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  11. ဆီခ်က္ခ်က္ရန္ - ထမင္းစားဇြန္း ဇြန္းႏွစ္ဆယ္ခန္႔
  12. ၾကက္သြန္နီ - အလံုးၾကီးၾကီး တစ္လံုး (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
  13. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု ( ဆီခ်က္ခ်က္ရန္ )
  14. င႐ုတ္သီးအက်က္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာ

ၾကက္အျမစ္ျပဳပ္ရန္
  1. ၾကက္အျမစ္မ်ားကို ခေနာၾကက္သားမွဳန္႕ႏွင့္နယ္၍ ခ်င္းကို ခပ္ပါးပါး လွီးျပီးထည့္ကာ အရသာ၀င္ေအာင္နယ္၍ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
  2. ေရခမ္းပါက အေအးခံထားပါ
ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ခ်က္ရန္
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ဒယ္အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ဆီႏွင့္နႏြင္းမွဳန္႕ကိုထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကို အေနေတာ္ ေလ်ွာ့ပလိုက္ျပီးမွ ၾကက္သြန္နီကို ထည့္ေမႊပါ
  • ၾကက္သြန္နီမ်ား အ၀ါေရာင္ သန္းလာျပီး ႂကြတ္လာတာနဲ႕ ပန္းကန္တစ္ခုထဲ ေျပာင္းထည့္ထားပါ
  • ဆီခ်က္ကို အေအးခံ ထားျပီးမွ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ႏွင္႔ အေအးခံထားေသာ ၾကက္သြန္ေၾကာ္မ်ားကို ေရာေပးပါ
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးျပီး ေရေဆးထားပါ
  2. ေဂၚဖီကို ပါးပါးလွီးျပီး ေရေဆးထားပါ
  3. နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  4. သံပုရာသီးကို ေရေဆးကာ အစိတ္ေလးေတြ လွီးထားပါ
  5. လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
  6. ျပဳပ္ထားေသာ ၾကက္အျမစ္မ်ားကို အေအးခံထားပါ
  7. ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ၾကက္အျမစ္မ်ား ၾကက္သြန္ ေဂၚဖီ နံနံပင္ ဆီခ်က္ အခ်ဳိမွဳန္႕ ငံျပာရည္ င႐ုတ္သီး အက်က္မွဳန္႕ ပဲအက်က္မွဳန္႔တို႕ကိုထည့္ကာ သံပုရာရည္ညွစ္ျပီး ၾကက္အျမစ္ ခ်ဥ္ငံစပ္အသုပ္ကို ခပ္ဖြဖြနယ္ကာ အသုပ္ပြဲကို ျပင္ဆင္ႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment